Trei ani de închisoare cu suspendare pentru un fost primar din Botoșani. A plătit bani de la Primărie pentru o lucrare neexecutată

primarie sigla generic, stiri, botosaniUn fost primar din județul Botoșani a fost condamnat, miercuri, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce a plătit bani de la Primărie pentru o lucrare neexecutată. Este vorba de fostul primar al comunei Mihălășeni, Loredan Geanin Buraga, care a primit condamnarea din partea Judecătoriei Săveni.

Botoșăneanul a fost acuzat că în 2015 ar fi comandat Planul Urbanistic General (PUG) unei firme din județul Iași, plătit acesteia în avans suma de 33.255 lei, iar firma ieșeană nu a mai finalizat PUG-ul nici până astăzi.

Primarul de Mihalaseni, Geanin Buraga, in fata restaurantului din Vama Stanca
Fostul primar de Mihalaseni, Geanin Buraga

Ancheta a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, în urma unui denunț al fostului viceprimar Iulian Hrițcu.

În același dosar a fost condamnată și contabila șefă a Primăriei Mihălășeni, Nicoleta Crina Botezatu, care a primit, de asemenea, trei ani de închisoare sub supraveghere.

De altfel, Buraga și Botezatu au fost obligați să plătească, în solidar, prejudiciul de 33.255 de lei creat primăriei. Sentința instanței nu este definitivă.

Fabrica din Botoşani care avea 49 de angajaţi a intrat în insolvenţă. Instanţa a luat deja decizia

Solutia pe scurt:

În temeiul art. 396 alin. 1 şi 2 Cod proc. penală: 1. Condamnă pe inculpatul BURAGA GIANIN-LOREDAN, .., pentru săvârşirea infracţiunii de ”abuz în serviciu”, prev. şi ped. de art.13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 3(trei) ani închisoare. În temeiul art. 91 alin. (1) Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, conform disp. art. 92 alin. (1) Cod penal. În baza disp. art. 93 alin. (1) Cod penal, obligă pe inculpat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. (3) Cod penal, dispune ca pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Mihălăşeni, judeţul Botoşani, sau în cadrul Primăriei Comunei Ripiceni, judeţul Botoşani, pe o perioadă de 80 de zile. În baza disp. art. 404 alin. (2) Cod de procedură penală şi art. 91 alin. (4) Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei în regim de detenţie în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, pe parcursul termenului de supraveghere, a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse ori stabilite de lege, a neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile până la expirarea termenului de supraveghere sau în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, obligă pe inculpat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen.rap. la art. 67 alin. 2 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 (un) an, calculată de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

2. Condamnă pe inculpata BOTEZATU NICOLETA – CRINA, .., pentru săvârşirea infracţiunii de ”abuz în serviciu”, prev. şi ped. de art.13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 3(trei) ani închisoare. În temeiul art. 91 alin. (1) Cod penal, instanţa dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani pentru inculpată, conform disp. art. 92 alin. (1) Cod penal. În baza disp. art. 93 alin. (1) Cod penal, obligă pe inculpată ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. (3) Cod penal, dispune ca pe parcursul termenului de supraveghere inculpata să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Mihălăşeni, judeţul Botoşani, sau în cadrul Primăriei Comunei Ripiceni, judeţul Botoşani, pe o perioadă de 80 de zile. În baza disp. art. 404 alin. (2) Cod de procedură penală şi art. 91 alin. (4) Cod penal, atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei în regim de detenţie în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, pe parcursul termenului de supraveghere, a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse ori stabilite de lege, a neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile până la expirarea termenului de supraveghere sau în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, obligă pe inculpată să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen.rap. la art. 67 alin. 2 Cod penal aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 (un) an, calculată de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

În temeiul art. 397 Cod proc. penală admite acţiunea civilă şi îi obligă pe inculpaţii Buraga Gianin – Loredan şi Botezatu Nicoleta – Crina, în solidar, să plătească părţii civile U.A.T. Comuna Mihălăşeni, suma de 33.255,99 lei cu titlu de despăgubiri civile, la care se va calcula dobânda legală de la data de 29.12.2015 (data emiterii ordinului de plată nr. 1187) şi până la achitarea integrală. În temeiul art. 250 ind. 2 Cod proc. penală menţine măsura asiguratorie a sechestrului dispusă prin Ordonanţa din data de 07.06.2022 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni, emisă în dosarul de urmărire penală nr. 1155/P/2018, pentru următoarele bunuri: – bunul imobil situat în mun. Botoşani, Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 2, bloc 2, scara A, etaj 4, apartament 7, judeţul Botoşani, având numărul cadastral 50565-C1-U11 şi bunul imobil situat în extravilanul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Mihălăşeni, judeţul Botoşani, cu număr de carte funciară 54295 Mihălăşeni, număr cadastral 54295, aflate în coproprietatea, respectiv, proprietatea inculpatului Buraga Gianin – Loredan, ..; – bunul imobil situat în mun. Botoşani, str. Ion Pilat nr. 6, sc.C, et.3, ap.14, judeţul Botoşani, având numărul cadastral 51317-C1-U11 Botoşani, aflat în coproprietatea inculpatei Botezatu Nicoleta – Crina, … În baza disp. art. 274 alin. (1) Cod de procedură penală, obligă pe fiecare dintre inculpaţi la plata sumei de câte 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de câte 225 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate în cursul urmăririi penale.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată azi, 31.01.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia prin mijlocirea grefei instanţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *