4 februarie, ziua în care s-a născut la Botoșani Octav Băncilă, pictorul răscoalei țăranilor

Print

4 februarie este ziua în care s-a născut la Botoșani Octav Băncilă, pictorul răscoalei țăranilor. Marele artist s-a născut la data de 4 februarie 1872 în Botoșani sau, după cum precizează alte surse, la Corni, și s-a stins din viață la 3 aprilie 1944 în București. A urmat școala primară și două clase la Liceul „Ștefan cel Mare”, după care s-a înscris la „Școala de Arte Frumoase”, din Iași.

Între 1894–1898 și-a continuat studiile la „Academia de Arte Frumoase” din München. În Germania a avut prilejul să lucreze în atelierele pictorilor Haschbe și Lenbach, realizând și expoziții personale cu lucrările create în acele vremuri. Apoi se duce în Italia, unde studiază operele lăsate de Renașterea italiană.

Revenit în țară în anul 1898, Octav Băncilă organizează prima expoziție personală la Teatrul Național din Iași (1900), urmată de o altă expoziție, în același loc, în anul următor. Pictorul a avut patru mari tematici cu care a făcut epocă în pictura românească. Acestea au fost: tematica proletariatului, tematica țărănească, tematica evreiască și tematica țigănească. La toate acestea se mai adaugă tematica militară, Octav Băncilă fiind unul dintre primii artiști plastici români care au criticat prin opera lor, starea materială precară a armatei române, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Artistul, prin lucrările sale, a rămas cunoscut ca un deschizător de drumuri și ca “Pictorul răscoalelor de la 1907”.

Astfel, Octav Băncilă a pictat numeroase tablouri cu teme muncitoreşti şi revoluţionare, precum „Înainte de 1907” şi ciclul de picturi „1907”, peisaje, precum „Gura Holdiţei” – 1912, dar şi un mare număr de portrete, cum este „Ţiganca” – 1914. Pe parcursul întregii sale cariere, Octav Băncilă a realizat peste 1500 de lucrări, care au fost create în diferite genuri artistice, pornind de la portret la peisaj, de la flori la natură moartă. A trecut la cele veșnice pe 3 aprilie 1944, la vârsta de 72 de ani, din cauza unui edem pulmonar. După moartea sa, cele mai renumite lucrări ale sale au fost selecționate pentru expozițiile din străinătate, de la Paris, Budapesta sau Moscova, toate acestea făcând deliciul caselor de licitații contemporane, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *