O mare companie din Botoșani, achitată definitiv într-un dosar de corupție. De asemenea, trei foști directori, găsiți nevinovați

dna sigla, stiri, botosaniO mare companie din Botoșani a fost achitată, definitiv într-un dosar de corupție deschis de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Este vorba de societatea comercială Elsaco Electronic, controlată de omul de afaceri Valeriu Iftime, care a fost acuzată de complicitate săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Iniațial, Elsaco a fost achitată, în primă instanță, pe 14 martie 2023, însă procurorii DNA au contestat decizia Tribunalului Botoșani.

Curtea de Apel Suceava s-a pronunțat, joi, definitiv, în acest dosar, respingând contestația Ministerului Public și menținând decizia anterioară a Tribunalului Botoșani.

Solutia pe scurt: În temeiul art.421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-DNA-Serviciul Teritorial Suceava, de inculpaţii Anghelache Aurelian şi Butnaru Ovidiu-Dumitru, şi de partea civilă SC Modern Calor SA Botoşani împotriva sentinţei penale nr. 55 din data de 14.03.2023 pronun?ate de Tribunalul Botoşani în dosar nr. 104/40/2018*. În temeiul art. 275 alin.2 Cod procedură penală, obligă inculpații Anghelache Aurelian, Butnaru Ovidiu-Dumitru şi partea civilă SC Modern Calor SA Botoşani să plătească statului cât 500 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare din apel. În temeiul art. 275 alin.3 Cod procedură penală, celelalte cheltuieli judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată azi 25.01.2024, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.405 alin.1 teza finală Cod procedură penală.

În același dosar au fost achitați și foștii directori generali ai Modern Calor Florin Sandu și Ioan Diaconu, precum și directorul economic Denisia Paula Agapie.

La sfârșitul anului 2017, Elsaco Electronic SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, într-un dosar în care mai apare și firma SC Modern Calor SA, societatea de termoficare a municipiului Botoșani. Pe 11 ianuarie 2018, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților din acest dosar. Anghelache Aurelia și Butnaru Ovidiu, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, potrivit comunicatului DNA.

În speță, Modern Calofor SA ar fi plătit către Elsaco Electronic SRL trei facturi de peste 1,1 milion de lei, iar firma administrată de Valeriu Iftimie nu ar fi prestat serviciile aferente, conform comunicatului DNA.

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit și inculpații Ursache Claudiu-Mihai (șef serviciu financiar contabil în cadrul SC Modern Calor SA Botoșani, la data faptei) care a acordat viza de control financiar preventiv și Puflea Cristian (șef atelier exploatare furnizare dispecerat, în cadrul SC Modern Calor SA Botoșani, la data faptei), care a confirmat realitatea serviciilor prestate. Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 lei, sumă cu care SC Modern Calor SA Botoșani, s-a constituit parte civilă în cauză, potrivit comunicatului DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *