Amenzi de peste două milioane de lei date de Garda de Mediu Botoșani în urma unor controale. S-a lăsat și cu dosare penale

Cristina Kashyap, șeful Gărzii de Mediu Botoșani

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat, anul trecut, un număr total de 291 acțiuni de inspecţie și control. Acestea au vizat controlul poluării și biodiversitate.

Au fost efectuate: 34 acțiuni de inspecție și control planificate la obiectivele cu impact semnificativ asupra mediului sau obiectivele care s-au încadrat în cerințele tematicilor transmise de Comisaratul General; 257 acțiuni de inspecție și control neplanificate.

Astfel, au fost  51 inspecţii pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare, 12 inspecţii în urma autosesizării Gărzii Naţionale de Mediu, 3 inspecţii investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului,  80 inspecţii pentru soluţionarea sesizărilor/petiţiilor, 77 inspecţii dipuse de Comisariatul General,  3 inspecții pentru verificarea modului de realizare al obligațiilor stabilite la încetarea activităţii,  4 inspecţii la obiective noi, 5 inspecţii pentru verificarea realizării măsurilor impuse și  22 inspecţii cu alte autorităţi (IPJ, SGA,ANANP, ISU, ANPC, BTN).

În urma acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 148 sancțiuni contravenționale, din care, 71 avertismente și 77 amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.112.500 lei. Din total 77 amenzi contravenționale: 56 de amenzi sunt achitate, 2 amenzi au fost trimise în debit către Administrația Financiară, 41 amenzi sunt contestate.

Au fost aplicate 2 sancțiuni complementare de aducerea terenului la stare inițială și o sancțiune complementară de sistare activitate. A fost înaintate către organele de cercetare penală 3 de sesizări penale pentru incendierea/îngroparea/eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, arderea miriștilor, stufului, tufarișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate, deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă pentru speciile de animale sălbatice terestre și acvatice, introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora.

De asemenea, s-au înregistrat două incidente de mediu, care a fost anunțate și gestionate conform procedurilor interne.

Încă un medic din Botoșani s-a stins din viață. A trecut printr-o lungă și grea suferință

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *