Zeci de adolescenți din Botoșani au voie să conducă mașini deși nu au împlinit 18 ani

Un număr de 96 de tineri din județul Botoșani, care nu au împlinit încă 18 ani, sunt posesori de permise de conducere. Numărul acestora a crescut considerabil de la an la an având în vedere că în 2021, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Botoșani a eliberat 41 de persmise de conducere pentru tineri cu vârste între 16 și 18 ani, pe trei tipuri de permise de conducere AM (moped), A1 (motociclete) și B1 (autoturisme).

Din 2013, tinerii din România au posibilitatea de a obține un permis de conducere încă de la vârsta de 16 ani, o oportunitate care vine însă cu cerințe și obligații specifice.

Deși obținerea unui permis de conducere la o vârstă atât de timpurie poate părea surprinzătoare, legislația rutieră din țară a făcut posibil acest lucru, oferind acces tinerilor la un permis pentru anumite tipuri de vehicule. Procesul de obținere a permisului la 16 ani este exigent, dar această inițiativă oferă tinerilor șansa de a dobândi abilitățile de conducere și responsabilitatea necesare încă de la o vârstă fragedă.

Cursanții trebuie să aibă în primul rând vârsta minimă de 16 ani. De asemenea, trebuie un aviz psihologic și medical de la un specialist. Avizul psihologic și medical este obligatoriu înainte de începerea cursurilor de șoferi.

În plus, se verifică cazierul cursanților, fiind interzisă obținerea permisului de către cei condamnați pentru anumite infracțiuni. Nu în ultimul rând, este nevoie de acordul părinților pentru obținerea permisului la categoriile B1, AM și A1.

Categoria AM pentru cei de 16 ani

Categoria AM este destinată vehiculelor, cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3. Pentru înscrierea la cursurile unei şcoli de şoferi pentru permisul AM este necesară vârsta de cel puţin 16 ani fără trei luni.

O altă categorie de permis la care se pot înscrie persoanele de 16 ani este A1

Categoria A1 este destinată motocicletelor cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maxima de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg si triciclurile cu motor cu puterea maxima de 15 Kw. Pentru această categorie se pot înscrie la şcolile de şoferi cursanţii cu vârsta de minimum 16 ani fără trei luni.

Categoria B1 este şi ea destinată tinerilor care nu au împlinit încă 18 ani

Din categoria B1 fac parte autovehiculele cu trei sau patru roţi, masa proprie intre 400 kg si 550 kg, prevazute cu motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica de peste 45 cm3 sau cu motor cu o putere de peste 50 km/h. Vârsta minimă de la care se poate începe şcoala pentru categoria B1 este de 15 ani şi 9 luni. Modelele care se încadrează în această categorie costă cel puţin 10.000 de euro în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *