Ministerul Sănătăţii a modificat perioada pentru care farmaciştii pot elibera antibiotice fără reţetă. „Doza de urgenţă” a fost redusă

După ce săptămâna trecută ​Ministerul Sănătăţii anunţa că farmaciştii pot elibera antibiotice într-o doză de urgenţă pentru trei zile, acum au revenit asupra deciziei.

Perioada pentru care putem primi antibiotice a fost redusă de la 3 la 2 zile deoarece s-a considerat a fi un termen acceptabil pentru ca pacientul să se prezinte la medic pentru o reţetă. „Doza de urgenţă”, aşa cum a fost numită, poate fi eliberată doar o singură dată pe tratament în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Cum se va proceda cu antibioticele pentru copii

Prin această declaraţie pacientul îşi asumă că odată ridicate medicamentele dintr-o farmacie nu va încerca să le cumpere şi dintr-o altă farmacie. În cazul medicamentelor pentru copii, care sunt eliberate sub formă de sirop, farmacistul va elibera medicamentul în forma cea mai mică cât să ajungă pentru 2-3 zile.

Ultimul cuvânt îl va avea de spus farmacistul care va decide dacă pentru afecţiunea respectivă este nevoie sau nu de antibiotice. Românii sunt mari consumatori de antibiotice, pe locul 3 în Europa. Numai anul trecut au fost eliberate 4,2 milioane de reţete pentru acest tip de medicamente, potrivit Observator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *