Elevii botoșăneni, invitați la Memorialul Ipotești la discuții despre importanța datei de 24 ianuarie

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează marți, 23 ianuarie 2024, ora 11.00, oră deschisă, la care invită elevii pentru a discuta despre importanța datei de 24 ianuarie 2024 pentru istoria românilor, zi care a marcat începutul  formării României moderne, prin alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Înfăptuirea ,,Micii Uniri” reprezintă un pas important, piatra de temelie care a stat la baza construcției statului național unitar român modern. Pornind de la acest moment, eforturile susținute ale națiunii române de a se menține pe calea europeană au avut ca finalitate România de azi, un partener de încredere, apreciat în cadrul Uniunii Europene și al NATO.

La ceas aniversar se cuvine să amintim contribuția deosebită a generației de intelectuali români patrioți care, promovând ideile de unitate, libertate și fraternitate, a reușit să valorifice contextul politic internațional pentru înfăptuirea celui mai vechi deziderat al românilor, UNIREA.

În acest context va avea loc și vizitarea expoziției „Arta plastică în secolul XX”, în Sala Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu”, în care sunt expuse lucrări din patrimoniul Memorialului Ipotești. Vizitatorii vor avea ocazia să admire picturi de Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu și Nicolae Tonitza și să discute despre pictură cu șef serviciu Cotinel Munteanu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *