E oficial! Profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Cadrele didactice, puse să dea declarații pe propria răspundere

Profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii de la clasa la care predau. Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, toți profesorii au obligația să completeze declarația că nu fac meditații cu elevii de la clasă, potrivit unui ordin publicat, vineri, 19 ianuarie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024, document prin care a fost aprobată procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare. Ordinul intră în vigoare de la 1 februarie 2024.

Practic, profesorii vor scrie care sunt școlile și clasele la care predau, după care semnează că nu fac „activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasele la care predau”.

În noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 3 septembrie, apare mențiunea prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.

Peste 50 de profesori din Botoșani au declarat la ANAF venituri din meditații

În 2022, un număr de 54 de cadre didactice din Botoșani au depus declarațiile pentru venituri încasate din meditații. Banii încasați  au fost de 377.951, ceea ce înseamnă că media banilor încasați de fiecare cadru didactic este de 6.999 lei. Botoșaniul se situează însă, la nivel național, pe ultimele locuri în ceea ce privește numărul declarațiilor depuse de profesori la ANAF cu privire la banii primiți din meditații.

La nivel național, anul 2022 a însemnat un record, atât din punct de vedere al numărului de profesori care au declarat venituri din meditații, cât și în privința încasărilor. Practic numărul cadrelor didactice din România  care și-au declarat încasările din meditații a crescut cu 1.649, ajungând la 9.549.

Bucureștiul s-a menținut pe primul loc, cu 1.488 de persoane care au declarat venituri din meditații ce au însumat aproape 30 de milioane de lei (29.476.629 de lei). Suma totală încasată este mai mare decât în anul precedent (24.405.841 de lei), iar media pentru fiecare profesor care a avut venituri din meditații a fost de 19.809 lei.

La polul opus, în județul Tulcea, 33 de profesori au declarat la Fisc venituri din meditații de 238.028 lei, adică o medie anuală de 7.212 lei.

Pe locul doi la nivel național, în județul Cluj s-au declarat, în 2022, venituri din meditații de peste trei ori mai mari decât în anul anterior, respectiv 19.904.823 de lei, încasați de 945 de profesori (în creștere de la 732 în 2021).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *