Impozit de 70% pentru această categorie de venituri. Legea este deja în vigoare. Ce români vor fi afectați

Banii a căror proveniență nu poate fi justificată vor fi impozitați. Veniturile obținute de persoane fizice din surse care nu pot fi identificate vor fi taxate de FISC începând de la jumătatea anului. Din 1 iulie 2024, impozitul pentru acest tip de venituri va crește de la 16% la 70%, conform noii legi privind măsurile fiscale, care a fost publicată la sfârșitul lunii octombrie din 2023 în Monitorul Oficial.

Legea de modificare a legislației fiscale (Legea 296/2023) conține inclusiv o prevedere pentru majorarea impozitului pentru veniturile din surse neidentificabile.

Acestea vor fi supuse unei cote de impozit de 70%, aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Decizia de impunere va fi luată de către organele fiscale, stabilind cuantumul impozitului și al accesoriilor aferente.

Această majorare substanțială a impozitului pentru veniturile nedeclarate intră în vigoare începând cu 1 iulie 2024. Ministerul Finanțelor a publicat un document în care subliniază că până la această dată, contribuabililor li se oferă posibilitatea să își declare și să plătească obligațiile fiscale corespunzătoare, astfel evitând clasificarea acestora în categoria de risc fiscal sau declanșarea verificărilor fiscale.

În prezent, impozitul aplicat pentru veniturile nedeclarate este de 16%, ceea ce face ca majorarea la 70% să reprezinte o schimbare drastică și fără precedent. Această măsură drastică vine într-un context în care evaziunea fiscală este estimată la aproximativ 16 miliarde de euro, conform Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Combaterea acestui fenomen devine o prioritate, iar majorarea impozitului reprezintă o strategie pentru a atrage resurse financiare suplimentare în vistieria statului, în timp ce se discută despre creșteri de taxe pentru a acoperi deficitul bugetar uriaș, potrivit RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *