FOTO „Mica Unire”, sărbătorită la Dorohoi prin rugăciune, recital de cântece patriotice și comunicări științifice

„Mica Unire” a fost sărbătorită, sâmbătă, la Dorohoi prin rugăciune, recital de cântece patriotice și comunicări științifice.  Sărbătorirea Unirii a fost începută prin rugăciune la Catedrala din Dorohoi, unde un sobor de preoți sub protia părintelui director Petru-Georgel Chichioaca au oficiat Te Deum de mulțumire, dar și un parastas, unde au fost pomeniți artizanii acestui act istoric: Al. I. CUZA, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu și ceilalți. După rugăciune părintele Teodor Budacă a prezentat referatul cu tema „Unirea românilor într-un singur stat :Unirea Principatelor Române și contribuția Bisericii Ortodoxe Române”, apoi corala Seminarului din Dorohoi a susținut un scurt recital de cântece patriotice sub bagheta profesorului de muzică Gabriel Răzvan Sarafim.

După slujba din Catedrală, la Colegiul Național Grigore Ghica Voievod, în Amfiteatrul ,,Dimitrie Pompeiu” au fost prezenți preoți, profesori, oameni de cultură, dar și din administrație. 

„Invitați au fost frații noștri de la Cernăuți. Am văzut în sală pe doamna Maria Andries, Nicolae Șapcă domnul Gherman și alți români din această vatră a neamului nostru românesc În amfiteatrul colegiului au susținut comunicări științifice Decanul, prof. univ. dr. Florin Pantescu și prof. univ. dr. Ștefan Pureci Prodecanul Facultății de Istorie și Geografie din Suceava Au participat mult popor , oameni iubitori de frumos , artă si istorie a poporului nostru românesc , ofițeri si subofițeri in rezervă . Amintim aici pe domnul Colonel ( r )Dr. Pogoreanu Doru , Domnul Colonel (r) Cristi Cucoreanu Domnul Colonel Barbacaru … Domnul Rosca Velea Alexandru și Valy Hudesti au filmat și fotografiat evenimentul”, ne-a mărturisit preotul Teodor Ciurariu.

La acest eveniment, părintele  a distribuit și 50 de cărți primite de la Părintele Stareț Andrei de la mănăstirea Dervent, cărți în care este descrisă viața părintelui Elefterie Mihail, cel care a fost descoperit după aproape 30 de ani de la trecerea în veșnicie răspândind miros de bună mireasmă.

„L-am cunoscut și eu pe acest Părinte cu viață sfântă în copilăria mea și chiar am scris câteva pagini în această carte despre minunile la care am luat parte atunci în anii ’80. Am încercat astfel să fac legătura cu ocazia Unirii Principatelor Române între locuitorii din frumoasa și Dulcea Bucovină și Parintele Elefterie care era născut în Bulgaria pe teritoriu vechiului imperiu vlaho – bulgar al Asănestilor el fiind macedoromân”, a mai adăugat părintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *