Revoluție în sistemul de pensii: Cine sunt românii care pot să se pensioneze după doar 12 ani de activitate

Noua lege a pensiilor aduce numeroase schimbări și beneficii pentru diferite grupuri de persoane. Printre acestea, se află și persoanele cu deficiență vizuală gravă, care acum vor putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârsta la care se află.

Conform noii legislații în domeniul pensiilor, persoanele cu deficiență vizuală gravă, vor fi eligibile pentru a primi pensie, cu condiția să fi acumulat un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare în aceste circumstanțe speciale.

Noua lege prevede că stagiul complet de cotizare contributiv, valabil atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este de 35 de ani. Prin urmare, stagiul necesar persoanelor cu deficiență vizuală gravă pentru ieșirea la pensie este, practic, de sub 12 ani de activitate.

Potrivit legii, persoanele cu stagiu de cotizare contributiv în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare. Reducerea se acordă în funcție de gradul de handicap, care trebuie să fie dovedit prin certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă astfel:

– cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;

– cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

– cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap, stagiul complet de cotizare.

La calculul stagiului de cotizare contributiv nu se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare.

De asemenea, persoanele cu handicap grav sau cele care prezintă o deficiență vizuală gravă beneficiază de 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap, respectiv deficiență vizuală gravă, potrivit Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *