VIDEO Medic din Botoșani: Noi am fost întotdeauna ciuca bătăilor, cum se spune în popor, în ceea ce privește veniturile noastre

Medicul Paul Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie Botoșani, a fost prezent, joi, la discuții cu prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, în urma protestului care a avut loc cu zeci de medici de familie botoșăneni, atât la Casa de asigurări de Sănătate, cât și în fața Instituției Prefectului. 

Medicii sunt nemulţumiţi din cauza măsurilor care duc la reducerea veniturilor cabinetelor de medicina familiei și a celor de specialitate cu practică independentă. Potrivit acestora, măsura le va reduce salariile chiar și cu 30%.

„Noi am fost întotdeauna ciuca bătăilor, cum se spune în popor, în ceea ce privește veniturile noastre. Inițial, sistemul de asigurări de sănătate a început cu bugete separate: bugetul medicului și bugetul pentru cheltuieli administrative. După vreo doi- trei ani de zile acest buget s-a comasat și de atunci noi, într-un fel, tragem aceste ponoase, a unei greșeli de apreciere a veniturilor pe care le realizăm. Întrucât noi, cu echipa pe care o avem, de asistenți sau medici angajați, realizăm niște servicii pe care Casa le punctează conform legislației în vigoare și se calculează niște valori de puncte cu tarifele respective și se ajunge la o factură lunară care însumează atât puncte per capita, cât și puncte per serviciu și acela constituie venitul cabinetului.

Toată lumea zice că se postează pe site-ul Caselor județene și a Casei naționale veniturile acestor cabinete și sunt de ordinul zecilor de mii de lei. Toată lumea zile că acela e venitul doctorului, banii pe care îi bagă doctorul în buzunar, ori noi nu suntem salariați ai Caselor Județene, cum sunt salariați medicii din spital, care au o grilă bugetară cu salariu fix, din care își plătește doar pensia, sănătatea și ce-i trebuie lui acasă. Noi, în schimb, din acel venit, trebuie să asigurăm, că asta este problema, a fost în mare confuzie și domnul prim-ministru per capita, ca dăm servicii, să nu primim bani pentru niște oameni pe listă. Păi lista aceea este faptul că acei oameni au încredere în noi, s-au înscris pe lista noastră, și acea listă de capitație, prin punctajul care se realizează și valoarea de tarifare care se alocă ne asigură, ne garantează nouă funcționarea cabinetului”, a spus medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *