Un fermier din Botoșani pune pe tapet problemele din agricultură. „În genunchi m-am pus la ei, să nu mi-o ia, în genunchi, să găsim o cale să amân ratele”

Mii de agricultori și transportatori blochează de o săptămână drumuri naționale, vămi și intrarea în Capitală. Printre ei se numără și fermierul din județul Botoșani, Gheorghe Fifea, care de șapte zile stă pe marginea DN1, în Afumați, aproape de intrarea în Capitală.

E din comuna botoșăneană Copalău și a mers cale de 400 de km, până la porțile Bucureștiului, să-și spună oful.

„Avem foarte mari probleme în agricultură. Nu ni s-au dat subvențiile, am rămas datori, avem datorii la bănci, leasing-uri de plătit – au venit, ne-au luat utilajele. Sunt foarte, foarte multe probleme”, spune pentru Europa Liberă, botoșăneanul.

Omul a povestit pentru sursa citată că a cumpărat o semănătoare, în urmă cu doi ani, cu 120.000 de euro. Plătise jumătate din ea și a întârziat cu ratele pentru că subvenția de la APIA, în valoare totală de 40.000 de euro, nu a venit nici până acum.

„Am avut chiar în decembrie o executare silită și mi-o luat o semănătoare. În genunchi m-am pus la ei, să nu mi-o ia, în genunchi, să găsim o cale să amân ratele. Nu s-a putut. Am reușit și am plătit până la jumătate. Nu am avut [bani], că nu am luat subvenția nici pe 2022, nici pe anul ăsta, pe 2023”, spune bărbatul în timp ce încearcă să nu se lase copleșit de emoție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *