Tranzacțiile imobiliare, în scădere la Botoșani. Câte apartamente au fost cumpărate anul trecut

blocuri, stiri, botosani, botosaninews (3)2023 s-a încheiat cu un mic record pe segmentul tranzacțiilor cu apartamente: decembrie a fost luna în care s-au tranzacționat cele mai multe unități individuale din tot anul, peste 17.000. Spunem mic record pentru că cifrele din celelalte 11 luni arată tranzacții în scădere cu 10% pentru întreg anul. Iar această scădere vine după un 2022 în care s-au parafat cu 4% mai puține apartamente față de 2021.

Potrivit unei analize Economica.net pe baza datelor centralizate de la Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), București rămâne cea mai mare piață imobiliară, cu aproape 48.600 de unități individuale tranzacționate în 2023. Dar, față de 2022, s-au parafat cu 16% mai puține tranzacții imobiliare. Județul Botoșani a înregistrat anul trecut o scădere a tranzacțiilor imobiliare, față de 2022.

A doua cea mai mare piață imobiliară a ajuns județul Brașov, a cărui poziție a început să se contureze încă de la începutul anului trecut. Aici, tranzacțiile cu unități individuale s-au redus cu doar 1% anul trecut. În municipiul Brașov, prețurile cerute de proprietari și dezvoltatori au crescut în ultimii doi ani cu 20%, potrivit portalului Imobiliare.ro.

Un alt motiv pentru care Brașovul a ajuns aici se datorează și scăderilor din celelalte mari piețe, precum Timiș sau Cluj.

Spre exemplu, anul trecut, Timiș era a doua cea mai mare piață imobiliară în ceea ce privește tranzacțiile cu unități individuale și depășea la vremea respectivă județul Cluj. Dacă ne uităm la cifre, vedem o scădere cu 6% a tranzacțiilor din Cluj și cu 10% în Timiș în 2023.

Un top 10 al celor mai mari piețe imobiliare e similar cu cel din 2022, cu excepția ultimelor trei locuri. Hunedoara a ieșit din top și a făcut loc județului Mureș.

Harta tranzacțiilor cu unități individuale în 2023

Ne întoarcem acum privirea și spre celelalte județe. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în Teleorman, acolo unde tranzacțiile s-au prăbușit cu 57%. Doar 166 tranzacții cu unități individuale s-au parafat în 2023. Și județul Olt a înregistrat o scădere de 46% a tranzacțiilor față de 2022, mai arată datele centralizate și analizate de Economica.net.

Alte scăderi importante s-au înregistrat în județele Ialomița (-37%), Gorj (-35%), Botoșani (-29%) și Buzău (20%).

Sunt și județe unde s-au vândut mai multe apartamente. Spre exemplu, cea mai mare creștere, cu 27%, s-a înregistrat în județul Alba. Plus 21% a fost și județul Călărași, Prahova cu o creștere cu 16%, Argeș cu 15% și Maramureș cu 14%.

Potrivit sursei citate, în 2023, în județul Botoșani au fost tranzacționate 1220 de apartamente față de 1722 câte s-au cumpărat în anul 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *