Cine este Dănuț Andruș, omul cu căciula de oaie, de la protestele fermierilor. Botoșăneanul a fost la iUmor şi vrea să înfiinţeze Partidul Fermierilor și Antreprenorilor

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dănuț Andruș, omul cu căciula de oaie, este unul dintre liderii fermierilor protestatari care cere continuarea manifestațiilor și blocarea drumurilor. A fost candidat PSD la Primăria Păltiniș din Botoșani, a participat la emisiunea Antena 1 iUmor şi vrea să înfiinţeze Partidul Fermierilor și Antreprenorilor.

Dănuț Andruș, în vârstă de 51 de ani, a devenit din ultimele zile unul dintre personajele de bază ale protestelor fermierilor şi transportatorilor din România. A făcut parte din delegaţia fermierilor care a participat la discuţiile de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanţelor şi la consultările de la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu.

Deşi spune că nu se foloseşte de proteste în scop politic, Andruș a demarat recent procedurile pentru înființarea Partidului Alianței Fermierilor și Antreprenorilor Români. Are un discurs naţionalist, cu mesaje controversate, inclusiv antieuropene, iar liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, l-a numit la RFI pe fostul pesedist „o dezamăgire”.

A pus bazele unei ferme, dar s-a înglodat în datorii

În urmă cu 10 ani a înfiinţat la Păltiniş o fermă agricolă arendând terenuri de la săteni, a ajuns lider local PSD, dar s-a înglodat în datorii pe care n-a mai reuşit să le plătească, potrivit jurnalulbtd.ro. În 2015, avea o datorie de 1.706.791 lei, cea mai mare către Fisc – 508.839 lei. În 2018, a participat la emisiunea iUmor de la Antena 1.

Lista de revendicări ale fermierilor a devenit un subiect controversat în ultimele zile. Sunt tot mai multe, unele legitime, dar altele par desprinse de realitate şi fără nicio legătură cu domeniul. Potrivit lui Dănuț Andruș, problemele protestatarilor nu sunt legate doar de agricultură sau de transporturi, ci de toate instituţiile statului, inclusiv Banca Naţională. Vor reducerea numărului de parlamentari şi tăierea finanţării pentru partide.

„Sunt reguli făcute, pe care nu le mai putem suporta, reguli la care noi nu mai suntem bancabili, nu mai avem posibilitatea să ne desfăşurăm activitatea în ţară, suntem pribegi în ţara noastră. Nu se poate aşa ceva. Totul ţine de bani. Ori toate bugetele primesc bani prin Ministerul de Finanţe. Prin decizii greşite, instituţiile statului sifonează bani. Statul trebuie să oprească robinetul. Banii se duc pe agenţii naţionale care nu au nicio treabă, nu lucrează nimeni, dar primesc salarii pe acea economie subterană gestionată tot de stat”, a transmis el duminică, citat de Agerpres.

„Se fac tot felul de maşinaţiuni pentru a ne denigra. La ora actuală avem peste 30.000 de fermieri în faliment. Am cerut ca inputurile să fie exonerate de TVA. Statul se foloseşte de banii noştri. Plătesc acciza la motorină ca să mi-o dea în jumate înapoi, plătesc TVA la inputuri şi la îngrăşăminte ca să-mi dea înapoi, prin întoarcere de TVA. Deci noi nu suntem sponsorii statului român. Repet, un stat eşuat trebuie să schimbe ceva. Suntem la limita exasperării şi nu mai putem duce acest joc. Dacă plugul nu ară, camionul nu cară, pâinea se gată. Nu sunt anarhist, nu vreau să provoc pe nimeni, dar noi nu ne mai putem continua activităţile. Oamenii ăştia nu stau de drag de şase-şapte zile în stradă. Au probleme mari”, a mai spus atunci Dănuţ Andruş, potrivit Observator

One thought on “Cine este Dănuț Andruș, omul cu căciula de oaie, de la protestele fermierilor. Botoșăneanul a fost la iUmor şi vrea să înfiinţeze Partidul Fermierilor și Antreprenorilor

  1. Daca are datorii inseamna ca au dreptate fermierii cu privire la situatia lor! Lucrari scumpe, taxe mari, preturi la produse mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *