Medicii de familie din județul Botoșani ies în stradă. Ei amenință că nu vor încheia noile contracte cu CAS

Medicii de familie din judetul Botosani solicită retragerea actelor normative prin care li se diminuează veniturile, în caz contrar amenință cu proteste în stradă, joi, la ora 15.30.  Medicii anunță că vor picheta Prefectura și sediul casei județene de Asigurări de Sănătate, alăturându-se , astfel, protestelor celorlalte organizatii profesionale din tara si vor actiona in acelasi spirit cu ele si cu Colegiul Național al Medicilor din România (CNMR), mergand pana la nesemnarea actelor aditionale pentru perioada  1 februarie -31 decembrie 2024.

Potrivit unui comunicat transmis de Patronatul medicilor de familie Botosani și Asociatia medicilor de familie Botosani, politica sanitară din ultimii ani a făcut această specialitate din ce in ce mai neatractivă, numărul medicilor de familie scăzând substanțial. După anul 2019, o creștere semnificativa a decontărilor către asistența medicală primară s-a făcut în iulie 2023, o data cu intrarea in vigoare a noului contract.

”Noi nu putem intelege cum a fost structurat bugetul asigurarilor medicale de sanatate pentru anul 2023 si, in special, pentru medicina de familie, daca a fost posibila achitarea integrala a decontarilor catre medicii de familie doar in lunile august(pentru serviciile efectuate in iulie 2023), respectiv septembrie(pentru serviciile efectuate in luna august 2023). Doar doua luni consecutive. Incepand cu luna octombrie, cand trebuiau achitate deconturile pentru luna septembrie 2023, au inceput platile partiale, in diferite procente, iar aceste deconturi au fost achitate in interval de doua luni. Acelasi lucru s-a intamplat pentru luna noiembrie si pentru luna decembrie, primind defalcate pe parcursul a doua luni, deconturile pentru serviciile efectuate, iar acum, in luna ianuarie, primim banii cuveniti pentru serviciile prestate in luna decembrie 2023, in procent de doar 80%. Si totusi, medicii de familie au fost la cabinet si au acordat servicii medicale populatiei, in procent de 100%, ba chiar mai mult, avind in vedere epidemia de viroze din acest sezon, iar serviciile facute „extra”, adica peste norma de 20 consultatii/zi, in medie. Dupa toate acestea, facturile pentru luna decembrie au fost mult diminuate la plata, pentru foarte multi medici de familie, la nivel national, fiind surprinsi si cei de la casele judetene de aceasta realitate. Avand in vedere cele de mai sus, nu putem sa tragem decat o singura concluzie: cifrele prezentate in fila de buget alocata medicinei de familie pentru anul 2023 sunt „fictive”, iar cei care s-au ocupat de calcularea valorilor de puncte prevazute in contractul aplicat de la 01.07.2023, au dat dovada de o lipsa totala de profesionalism prin calcularea eronata a acestor valori, astfel incat aceste valori sa nu aiba acoperire in fondurile alocate, fiind nevoie ca sumele datorate medicilor de familie sa fie acoperite din rezerva de stat a guvernului, ca urmare a unor memorandumuri facute de CNAS catre Guvernul Romaniei, se arată în comunicatul transmis.

Medicii spun că ajustare pozitivă a decontărilor , din iulie 2023, a fost ca o gură de oxigen administrata asistentei medicale primare, însă au constatat foarte repede ca au fost amagiti si, de fapt, li s-a arătat că accesul la oxigen este restricționat. Toate acestea, în condițiile in care, spun ei, Casele de sanatate judetene nu au comunicat nici un moment cu furnizorii din asistenta medicala primara despre aceste disfunctionalitati, aflandu-se doar „pe surse” ce procente vom primi din sumele cuvenite.

In anul 2023, bugetul Ministerului Sanatatii si al FNUASS a fost de 74 miliarde de lei din care aproximativ 4,8 miliarde au fost alocati medicinei de familie (6,6%). Pentru anul 2024 bugetul Ministerului Sanatatii si al FNUASS este de 80,45 miliarde din care doar 3,69 miliarde alocati medicinei de familie (4,62%) asta repezentand o reducere cu o treime a fondurilor pentru asistenta medicala primara.

”In aceste conditii aparitia in „transparenta decizionala” a Ordinului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a H.G. nr.521/2023 si a Hotararii privind modificarea si completarea H.G. nr.521/2023, acte normative care modifica valorile de puncte prin care se face plata activitatii derulate de medicii de familie in cabinetele lor si care reprezinta o diminuare cu 36% la plata „per capita”, respectiv 22,5% la plata „per serviciu”, ducand la o diminuare cu 26% a venitului lunar. Pentru o buna practica in medicina de familie, UEMO recomanda sa nu se ignore faptul ca atat pacientul , cat si medicul sau sunt oameni, influentati de determinantii fizici, psihici si sociali, care necesita o deservire si o abordare personala. In relatia medic-pacient, „serviciul medical” este cel care mentine contactul personal si respectul. „Confortul financiar” al medicului este cel care asigura atat o relatie buna cu pacientii, cat si conditiile in care medicul de familie ofera servicii de calitate acestora. Faptul ca unii medici de familie au mai multi pacienti pe liste, decat altii, este rezultatul politicilor de sanatate defectuoase promovate de guvernanti, legislatia impovaratoare, de la an la an, prin clauze stupide si doar cu rol de intimidare, precum si acte normative care fac sa scada mult interesul absolventilor de facultate de medicina ca sa aleaga un rezidentiat in medicina de familie cu precadere de a profesa in mediul rural. Penalizarea medicilor de familie nu trebui facuta pentru a acoperi nepasarea celor care diriguiesc sistemul. (…) Conform prevederilor legale, stipulate in actele normative, casele judetene sunt obligate sa afiseze pe site-urile lor sumele alocate fiecarei categorii de furnizori, in speta „medicina primara”, nicidecum pe fiecare furnizor in parate, medic de familie. Noi medicii de familie avem semnate cu casele de asigurari „contracte individuale” care sunt „confidentiale”. Prin publicarea sumelor incasatede fiecare cabinet in parte, lumea intelege ca acelea sunt veniturile personale ale medicilor”, mai precizează sursa citată.

Medicii de familie din judetul Botosani, prin reprezentantii desemnati, solicita urmatoarele:
– retragerea actelor normative de pe site-ul CNAS, postate in Transparenta decizionala;
– sustinem toate asociatiile profesionale din tara in demersurile facute si ne alaturam si noi acestora;
– sustinem Colegiul National al Medicilor din Romania in demersurile legate de rezolvarea acestei situatii dificile;
– ne vom alatura protestelor celorlalte organizatii profesionale din tara si vom actiona in acelasi spirit cu ele si cu CNMR, mergand pana la nesemnarea actelor aditionale pentru perioada 01.02.2024-31.12.2024.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *