Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Am pornit cu Plugușorul” din Vorona, printre câștigătorii competiției „Margareta de Aur”

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Am pornit cu Plugușorul” din Vorona se numără printre câștigătorii competiției „Margareta de Aur”, organizată de ANTREC (Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural din România).

În cadrul celei de-a XVIII a ediții, la categoria „Festivaluri tradiționale/ Evenimente regionale, Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă”, a impresionat prin originalitate și autenticitate.

„Cu recunoștință, mulțumim d-nei prof. universitar dr.Maria Stoian, întregului colectiv ANTREC România ( ANTREC Botoșani, reprezentat de dna Tatiana Furdui) și revistei Vacanțe la țară ( cu care colaboram de 6 ani ) pentru apreciere! E frumos să vedem că se păstrează datinile și obiceiurile strămoșești chiar și în condițiile în care progresul schimbă zilnic viața societății”, precizează Ramona Pancu, consilier C.I.T., Vorona.

În comuna Vorona, în fiecare an, în data de 31 decembrie, are loc un adevărat regal al obiceiurilor și ritualurilor arhaice de iarnă. Aceste tradiții sunt păstrate la Vorona cu efortul autorităților locale, cu sprijinul lui Cornel Șfaițer, un iubitor al acestor obiceiuri, profesorilor din Vorona, care se străduie să -i învețe pe copii dansul ursului, caiutilor, al căpriței și toate obiceiurile vechi, gospodarilor satului, dar și al meșterilor populari.

„Meșterul popular, Gheorghe Țugui, renumit pentru priceperea sa în confecționarea măștilor și costumelor de Anul Nou, a îmbrăcat generații întregi ,, de mascați „, respectând tiparul autenticității, dar și cu elemente născute din imaginație. Felicitări, tuturor celor implicați în păstrarea, perpetuarea și promovarea acestor obiceiuri strămoșești”, a spus Ramona Pancu.

Se întâmplă la Botoșani! Zece mascați, care repetau dansul tradițional, amendați de polițiști. Totul a pornit de la o bunică de 70 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *