Fermier din Botoșani, la protestul din Capitală: Nu plecăm până nu se rezolvă. Sunt plecat de miercuri de la Botoșani, am consumat 500 de litri de motorină

Protestele transportatorilor adunați la intrările în Capitală au continuat și vineri, în a treia zi consecutivă. Printre protestatari se află și transportatori și fermieri din județul Botoșani.

Câteva zeci de utilaje și camioane s-au plimbat în coloană pe Centura Capitalei și chiar au blocat complet circulația, pentru puțin timp, la intrarea în București de la Afumați.

Manifestanții au protestat inclusiv pe seară, după o întâlnire la guvern unde premierul Marcel Ciolacu le-a promis că fiecare nemulțumire va fi analizată săptămâna viitoare. Este un semn că transportatorii nu se încred orbește în promisiunile guvernanților.

Supărați că nu au ajuns la nicio înțelegere cu guvernanții, protestatarii veniți cu zeci de camioane și tractoare au blocat minute întregi, pe ambele sensuri, Drumul Național 2 la Afumați. Ar fi vrut să intre în Capitală, dar zeci de jandarmi și polițiști i-au împiedicat să-și continue drumul. Transportatorii spun că nu vor pleca acasă până când Guvernul nu va veni cu soluții clare pentru ei.

Andrei, transportator de la Roman: „Nu plecăm până când nu o să avem scris negru pe alb reglementările și problemele pentru care am venit. Nu ne întoarcem acasă la familie, la copii cu cheltuieli… și ce să le spunem că ne-au promis de la Guvern că fac și peste două săptămâni să ne întoarcem… Preferăm să mai stăm o săptămână, două și plecăm cu victorie.”

Protestatarii sunt nemulțumiți de prețurile carburanților, dar și de scumpirea polițelor RCA.

Protestatar: „Mi-aș dori o schimbare… nu putem să mai rezistăm… avem și noi copii. Am venit pregătit cu alimente în mașină.”

Protestatar: „Eu am rămas cu marfa în curte… nu am cui să-i dau marfa. Ce facem? Nu plec de lângă colegii mei până nu se schimbă lucrurile.”

Circulația pe DN2 a fost reluată după câteva ore, dar traficul s-a desfășurat cu dificultate. În ciuda situației, și alți șoferi îi susțin pe protestatari.

Șofer: „Mi se pare ceva normal să facă proteste. Trebuie să se schimbe ceva.”

Colegii din București ai transportatorilor le-au adus mâncare celor care sunt plecați de acasă de câteva zile.

Bărbat: „Am luat apă, covrigi, fursecuri, pâine, pateuri. Suntem transportatori și noi.. nu suntem nici noi de acord cu accizele și toate cele.”

Blocajul de la Afumați a avut loc la câteva ore de la ședința de la Guvern, unde Marcel Ciolacu, prefectul Capitalei și câte șase reprezentanți de la fermeri şi transportatori au negociat timp de aproape trei ore. Șeful executivului le-a promis că, săptămâna viitoare, nemulțumirile vor fi analizate de ministerele Agriculturii, Transporturilor, Finanțelor și Internelor.

Reprezentant fermieri: „Am primit promisiuni că luni vor avea loc grupuri de lucru la nivelul ministerelor de resort. Decizia de a protesta aparţine fiecăruia.”

Rareș Hopincă, prefectul Capitalei: „Este rezonabil ca pentru probleme complexe să alocăm un timp normal, nu foarte îndelungat , dar până săptămâna viitoare pentru soluţionare. Sperăm ca aceştia vor înţelege aceste rugăminţi şi vor înceta protestele.”

Transportatorii nu au fost, însă, prea încântați de mesajul prefectului Capitalei, care i-a invitat la negocieri cu premierul Ciolacu.

Protestatar: „De ce nu ni se permite accesul în București?”
Prefectul Capitalei: „Pentru a avea acces în Municipiul București, cu autovehicule, trebuie autorizații speciale.”
Protestatar: „Este un protest spontan.”

Protestatarii ar fi vrut să intre cu utilajele în București și să protesteze la Guvern, dar au fost nevoiți să se mulțumească doar cu Centura Capitalei.

După zeci de ore de așteptare la Afumați, pe DN2, fermierii și transportatorii cu camioanele și utilajele lor agricole au pornit la drum, însă nu s-au îndreptat spre Capitală, unde îi așteptau mai multe baraje de poliție rutieră și jandarmi, care aveau ordin să nu le permită să intre în București, ci pe Șoseaua de Centură și s-au pus în mișcare cu viteză redusă, având în fața lor mai multe echipaje de poliție și jandarmerie care s-au asigurat că nu încurcă circulația și așa îngreunată.

Fermier: „Nu plecăm până nu se rezolvă. Sunt plecat de miercuri de la Botoșani, am consumat 500 de litri de motorină, sunt cu 2 tractoare, cu maşina și cu 6 băieţi.”

Protestul spontan aparține unor reprezentanți ai fermierilor și ai unora dintre transportatori, însă acțiunea nu este asumată de vreun patronat sau asociație. În comunicate transmise rând pe rând, asociațiile de profil spun că nu participă direct la protest, dar susțin revedendicările celor din stradă.

În paralel, protestele au continuat și în țară. Câteva zeci de fermieri din Arad și-au scos tractorele și camioanele pe străzi, dar și spre Vama Nădlac. Cei care se îndreptau către graniță au aşteptat în cozi kilometrice să poată înainta.

Gheorghe Porubsky, fermier: „Este un protest spontan în care agricultorii din Nădlac au ieşit pe drumul naţional şi merg cu viteză foarte redusă ne întoarcem în fața vămii Nădlac ca protest pentru doleanţele noastre.”

Alți fermieri și transportatori din Dolj au blocat vămile Bechet și Calafat, timp de câteva ore, cu utilaje și camioane, potrivit ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *