Bilete tratament balnear. Schimbări majore pentru pensionari în 2024

Pensionarii românii care primesc bilete de tratament sau soţii acestora vor beneficia de noi avantaje începând de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Ministerul Muncii a pus în procedura de transparenţă Hotărârea Guvernului privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2024, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Națională de Pensii Publice. Schimbări la biletele de tratament din 2024 ale pensionarilor. Noi reguli noi au fost prevăzute în noua lege a pensiilor și sunt aplicabile din anul 2024. Sunt noi avantaje pe care statul le acordă pentru pensionari, potrivit CNPP.

„Potrivit prevederilor art. 122 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare ‘Locurile de tratament balnear se asigură în unităţile de tratament din proprietatea CNPP si, în completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unităţi de profil’;

Potrivit prevederilor art. 109 alin. (4) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările şi completările ulterioare ‘Prestaţiile privind tratamentul balnear sunt asigurate în unităţile de tratament din proprietatea CNPP şi, în completare, în unităţi de profil, prin contracte încheiate potrivit legii.’

Numărul total al biletelor de tratament balnear care se vor acorda în anul 2024 prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice și care poate fi finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat, se stabileşte în urma încheierii unui contract cu Societatea Comercială de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă „T.B.R.C.M.” – S.A. respectiv încheierii unor contracte subsecvente de prestări servicii cu alte unităţi de profil în baza atribuirii de acorduri cadru de servicii de tratament balnear, cazare şi masă în anul 2024, în conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și cu prevederile Hotărârii nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

Prin Legea nr. 442/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 s-au prevăzut sumele cu această destinaţie la capitolul ‘Asigurări si asistență socială’, titlul ‘Asistenţă socială’, articolul ‘Ajutoare sociale’, alineatul ‘Ajutoare sociale în natură’, în valoare de 400.000 mii lei.

Astfel, din această sumă vor fi asigurate maximu, 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii în unităţile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferența de bilete se va stabili în urma încheierii unor contracte subsecvente de prestări servicii cu alte unităţi de profil în baza atribuirii, în anul 2024, de acorduri cadru de servicii de tratament balnear, cazare şi masă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și a prevederilor Hotărârii nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale, precum şi categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, se stabileşte prin aplicarea unui procent de maxim 15% la numărul total de bilete de tratament.

Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2024, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice şi nu vizează, pentru anul 2024, acordarea biletelor de odihnă”.

Bilete tratament balnear 2024 pentru pensionari: ce rămâne la fel, ce s-a schimbat

Din septembrie 2024, soţii vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat ori nu este pensionar.

Potrivit noii legi a pensiilor publice, ambii soți vor putea merge împreună la tratament balnear, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament.

Bilete de tratament pentru pensionari: Regula de bază rămâne neschimbată

Regula de bază, la acordarea biletelor de tratamentul balnear la care au dreptul asigurații și pensionarii, rămâne aceeași: prestațiile privind tratamentul balnear sunt furnizate prin acordarea de bilete de tratament asiguraților și pensionarilor sistemului public de pensii, în limita sumelor alocate pentru această prestație, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, potrivit RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *