Cât a ajuns să coste asigurarea de sănătate pentru românii fără venituri în 2024

Foto: GettyImages

Românii care nu au venituri înregistrate oficial își pot plăti singuri contribuțiile pentru asigurarea de sănătate în 2024. Important de știut este că cei care nu au o astfel de asigurare vor avea dreptul doar la servicii de urgenţă, în pachet minimal.

Prețul în 2024 pentru plata asigurării de sănătate este de 1.980 de lei, iar dacă se efectuează în luna ianuarie asigurarea acoperă 12 luni. Suma poate fi plătită la Fisc până în 25 mai 2025.

Astfel, românii fără venituri fiscalizate, care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie.

Costurile ar putea crește în condițiile în care salariul minim pe economie se va modifica, așa cum se preconizează, în iulie 2024. Persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate, în ianuarie, trebuie să completeze declarația unică, care va fi transmisă la Fisc, scrie Tabu.ro. În baza sa persoana respectivă urmează să beneficieze de  asigurarea de sănătate obligatorie.

Deocamdată modelul declaraţiei unice pe care contribuabilii trebuie să îl folosească pentru a se asigura opţional la sănătate în 2024 nu a fost oficializat de ANAF.

Modelul declaraţiei unice se aprobă ori la final de an, ori în cursul lunii ianuarie, prin Ordin al preşedintelui ANAF, şi e valabil pentru veniturile estimate că vor fi realizate în anul următor, inclusiv pentru oamenii care se asigură opţional la sănătate, potrivit Realitatea.net

Decizie grea în dosarul spăgilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani. Opt persoane rămân după gratii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *