Cazul Alexandra Ivanov: Experții desemnați de cele trei părți implicate în proces încep cercetările pentru aflarea adevărului despre drama care a avut loc la Maternitatea Botoșani

Noi detalii despre cazul Alexandra Ivanov, tânăra mămică moartă în Maternitatea Botoșani din neglijența cadrelor medicale. Experții desemnați de  cele trei părți implicate în proces, respectiv familia, medicul Mariana Pitrop precum  și Spitalul Județean ”Mavromati” au fost convocați la Serviciul de Medicină Legală, unde încep studierea dosarului în ceea ce privește raportul medico-legal în cazul Alexandrei Ivanov.

Ei vor avea un rol decisiv în a ajuta organele de anchetă pentru a se edifica asupra a ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 17/18 august la Maternitatea Botoșani.

Am primit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava un document important legat de dosarul Alexandra Ivanov: este vorba de „Ordonanța de dispunere asupra obiecțiilor formulate și de punere în aplicare a procedeului autopsiei medico-legale”, prin care Parchetul stabilește conținutul investigației medico-legale, pornind de la solicitările părților. În calitate de reprezentant legal al familiei Alexandrei, am remarcat cu satisfacție faptul că toate întrebările pe care le considerăm importante figurează în lista comunicată de Parchet. Cu alte cuvinte, cercetările experților vor oferi răspunsuri la toate aceste întrebări și – apreciem noi – vor susține argumentația juridică pe care o formulăm și punctul nostru de vedere: a fost vorba de o culpă medicală, iar legea trebuie să își spună cuvântul”, a declarat Vera Poroșnicu, avocata familiei Ivanov.

Familia Alexandrei Ivanov, constituită parte civilă în dosar, beneficiază, potrivit sursei citate, de serviciile unui specialist reputat: șef lucrări dr. Mihnea Costescu, medic primar Medicină legală și medic primar Farmacologie clinică. Acesta este expert-parte în dosar, alături de specialiștii desemnați de celalalte părți.

Din această postură va contribui la aflarea adevărului despre drama din noaptea de 17-18 august 2023. În încheiere, remarc modul energic și profesionist în care se derulează ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava”, a mai spus avocata familiei Ivanov.

Astfel,  experții vor avea niște obiective clare de îndeplinit, respectiv sà stabileasca felul si cauza mortii; sã stabileasca dacà există concordanta între diagnosticul clinic si diagnosticul medico-legal de deces; dacà pe cap, corp si membre prezintà leziuni traumatice, cu ce obiecte sau instrumente au fost produse, mecanismul de producere, vechimea acestora si legatura de cauzalitate cu decesul.

Mai mult, se va stabili daca pacienta suferea de boli cronice sau de alte afectiuni anterior internarii in urgent la Spitalul Judetean de Urgentã „, Mavromati” Botosani; existenta starii de graviditate, respectiv diagnosticul de sarcina si de varstã a sarcini; dacà examinarea la internare a fost efectuatà corect si complet, inclusiv examenul clinic, si anamneza; dacà diagnosticul stabilit la internare a fost corect si complet, sau dimpotriva, gresit, inoportun sau incomplet; dacà tabloul clinic general al pacientei la internare si diagnosticul stabilit indicau existenta unei urgente medicale, iar in caz afirmativ sa se arate care ar fi fost conduita terapeutica de urmat in continuare; dacà exista urme de tratament medical pe corpul pacientei decedate, iar in caz afirmativ sã se precizeze dacà acesta a fost sau nu indicat si, subsevent, administrat în mod corect

Se va stabili totodată dacã, raportat la simptomatologia pacientei si rezultatele analizelor medicale efectuate la internare, tratamentul administrat in cadrul Spitalului Judetean de Urgent Mavromati Botosani a fost de naturã a- i pune viata in pericol; dacã rezultatele analizelor solicitate la ora 00:03 si validate la orele 00:53 si 00:58 sugerau posibilitatea unei complicatii infectioase a sarcinii sau a altor complicatii, iar in caz afirmativ, sã se precizeze care sunt acestea si care ar fi fost conduita terapeutica de urmat in continuare și să se explice care este continutul obligatiei de supraveghere a pacientului de câtre medicul de gardã obstetrica-ginecologie, precum si proportia in care aceast obligatie poate fi delegatà personalului medical de rang inferior (asistent medical,

De asemenea, se va stabili care sunt criteriile obiective de evaluare a durerii unei paciente având sarcina oprità in evolutie si daca acestea au fost aplicate in cazul pacietei Ivanov Alexandra; dacã se poate aprecia cã mesajul transmis de câtre pacientà medicului de gardã la ora 04:18 si având continutul: „Sunt Ivanov Alexandra. Credeti ca imi puteti face chiuretajul noaptea asta cà nu mai rezist de durere! Va rog din suflet simt cà o iau razna.” ar fi impus reevaluarea durerii pacientei de câtre medicul de gardã sau alte investigatii suplimentare; dacà in corpul numitei Ivanov Alexandra au fost identificate substante vátámatoare, iar in caz afirmativ, sã se precizeze natura acestora si dacà au avut un rol in determinismul mortii sau in atenuarea/amplificarea simptomatologiei pacientei, sa se constate, in urma analizei toxicologie calitative si cantitative, ce substante au fost indentificate in corpul pacientei si dacã aceasta si-a administrat anterior sau ulterior internârii automedicatie, ori si-a administrat o altà medicatie decât cea regâsità in documentele emise cu ocazia internarii in urgent la Spitalul Judetean Mavromati Botosani; dacà prin omisiunea acordarii asistentei medicale, pacienta a fost privata de sansa de supravietuire sau dacã pacienta ar fi decedat indiferent de conduita medicalà adoptatã; daca, raportat la cele stabilite mai sus, au existat greseli de conduità si tehnica medicalã.

Potrivit necropsiei, Alexandra Ivanov a decedat ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii, a edemului pulmonar acut şi a sarcinii oprite în evoluţie complicată infecţios.

One thought on “Cazul Alexandra Ivanov: Experții desemnați de cele trei părți implicate în proces încep cercetările pentru aflarea adevărului despre drama care a avut loc la Maternitatea Botoșani

  1. iarasi bataie de joc !
    ce cercetari sa inceapa?
    au fost facute sunt clare situatiile cu vinovatii care erau la puscarie acum, daca justitia functiona corect!
    ceteteanul si mort e batjocorit! trista tara ne meritam situatia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *