Când va fi deschisă Stațiunea de Cercetare și practică studențească de la Ștefănești

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) va inaugura, în luna ianuarie a anului 2024, Staţiunea de cercetare şi practică studenţească „Vasile Băcăuanu” din Ştefăneşti, judeţul Botoşani. Clădirea a fost reabilitată, iar lucrările, în valoare de 2,6 milioane de lei, bani primiţi din fondul de rezervă al Ministerului Educaţiei, au fost recepţionate pe 18 decembrie.

La Staţiunea de cercetare şi practică studenţească, ce se întinde pe o suprafaţă de 21.565 metri pătraţi, au fost înfiinţate o cultură viticolă, o livadă şi o cultură de căpşuni, care vor contribui la asigurarea necesarului de fructe pentru cantinele universităţii.

În cadrul stagiilor de practică efectuate în cadrul acestei staţiuni, studenţii UAIC vor realiza observaţii privind biodiversitatea în Bazinul Mijlociu al Râului Prut. De asemenea, vor realiza şi prelevări de probe în vederea efectuării de analize fizico-chimice şi biologice, dar şi alte proiecte ce vor fi dezvoltate.

Clădirea staţiunii, cunoscută ca fostul conac boieresc Cordescu, a aparţinut iniţial boierului Dimitrie Cordescu. După cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost preluat de autorităţile comuniste, fiind transformat în CAP, destinaţie pe care şi-a păstrat-o până la Revoluţia din 1989. În anul 2007, conacul cu terenul şi clădirile adiacente au fost achiziţionate de UAIC, fiind transformate în staţiune de practică universitară.

Din 2016 şi până în prezent, au fost realizate lucrări de reabilitare a mai multor clădiri aparţinând UAIC: Staţiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Corpul E, Corpul D, Corpul O şi altele.

Sursa: ZiaruldeIasi.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *