Vremea se schimbă brusc în România! Un val de aer rece lovește țara noastră

Deși temperaturile ridicate vor continua și în primele zile din noul an, vremea se va schimba brusc de la sfârșitul săptămânii.

O masă de aer rece va pătrunde din nou până în regiunea țării noastre, iar în unele zone sunt așteptate ninsori și temperaturi scăzute.

Vremea caldă de la sfârșitul lunii decembrie va continua și în prima săptămână din ianuarie. Chiar dacă extinderea unei zone de presiune scăzută dinspre vest va aduce și zile mai mohorâte, cu ploi slabe în unele regiuni, temperaturile vor fi cu până la 3 – 7 grade mai mari decât ar fi normal.

Maximele zilnice vor trece în continuare de 10 grade în multe părți ale țării, iar minimele nu vor scădea prea mult sub pragul de îngheț. În general, ne vom bucura de o vreme specifică mai degrabă pentru începutul lunii martie.

Vremea se răcește de Bobotează

Asaltul neobișnuit al acestei false „primăveri”, care a debutat odată cu încălzirea puternică din preajma Crăciunului, se apropie, însă, de final.

Circulația atmosferică se va schimba brusc la sfârșitul primei săptămâni din luna ianuarie. Un câmp de presiune ridicată se va instala peste nordul și nord-vestul Europei, iar pe flancul său anterior va pătrunde o masă de aer arctic.

Vremea se va răci puternic, mai întâi în Scandinavia și nordul Rusiei, după care aerul rece va ajunge treptat și la latitudini mai sudice, inclusiv până în zona României.

Dincolo de acest punct, evoluția vremii va depinde foarte mult, printre altele, de traiectoria exactă a pătrunderii reci în Europa. De exemplu, dacă aerul rece va ajunge până în bazinul central-nordic al Mării Mediteraneene, acest lucru va favoriza formarea unor cicloni care pot ulterior să aducă ulterior precipitații însemnate și în România, inclusiv ninsori pe arii extinse, scrie meteoradar.ro.

Pe de altă parte, în lipsa aportului substanțial de umiditate adus de un astfel de ciclon, sunt șanse mari ca răcirea să fie mai slabă, însoțită doar de unele ninsori locale. Și în acest caz ne putem aștepta la câteva zile mai reci după Bobotează, posibil cu dimineți geroase prin depresiuni, chiar dacă nu va fi neapărat o perioadă autentică de iarnă.

Vin și zile mai calde, dar iarna încă nu s-a terminat

După acest episod rece, care se va suprapune în bună măsură peste a doua săptămână din ianuarie, este posibilă o încălzire ușoară a vremii, pe fondul scăderii presiunii atmosferice în nordul continentului. Acest scenariu este anticipat, în prezent, de mai multe modele meteorologice. Cu toate acestea, fluxurile energetice din atmosferă par să favorizeze din nou o traiectorie mai sudică a curentului jet în ultima parte a lunii, ceea ce înseamnă că iarna ne mai poate oferi surprize în a doua parte a lunii ianuarie și pe la începutul lunii februarie, potrivit Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *