Decizie de ultimă oră a Guvernului cu privire la Cărţile de identitate normale, emise până pe 31 decembrie

Emiterea cărţilor de identitate cu cip, a dus la o adevărată efervescenţă în rândul populaţiei. Guvernul a decis joi seară noi măsuri menite a sprijini tranziţia spre noile tipuri de acte.

Românii pot circula în afara țării cu cărțile de identitate normale emise până pe data de 31 decembrie 2023. Asta până la punerea în circulație la nivel național a cărților de identitate electronice, se precizează într-o ordonanță aprobată joi de Guvernul României.

Prin această Ordonanță de Urgență se modifică art.13 alin.(3) din OUG nr.97/2005, astfel încât şi cărţile de identitate emise după data de 31 decembrie 2023 să aibă în continuare proprietatea unor documente de călătorie.

Măsura a fost luată pentru a nu îngrădi dreptul la libera circulație a românilor, până ce cărțile de identitate electronice vor fi puse în circulație la nivel național.

Cărțile de identitate normale vor fi considerate documente de călătorie în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care le recunosc ca document de călătorie, în condiţiile stabilite de reglementările europene.

Începând cu 1 ianuarie 2024 buletinele simple nu vor mai fi emise. Acestea vor avea dimensiunea unui card bancar și vor conține un cip unde vor fi stocate datele personale ale cetățeanului. Printre acestea, numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal, dar și două amprente digitale.

Începând cu 1 ianuarie 2024, toți cetățenii români, indiferent de localitatea de domiciliu, vor primi în momentul în care își schimbă buletinul noile cărți electronice de identitate.

Românii le vor putea folosi atunci când călătoresc, fără să mai aibă nevoie de pașaport, în toate țările membre ale Uniunii Europene dar și în statele care recunosc aceste cărți electronice de identitate, potrivit Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *