FOTO & VIDEO Spectacolul tradițional al urșilor, pe Pietonalul Unirii din Botoșani

Cunoscuții „urși de la Rotunda” au venit să facă spectacol, joi, la Botoșani. Aceștia au putut fi văzuți pe Pietonalul Unirii din municipiu, de la ora 12.00. Botoșănenii s-au înghesuit de la mic la mare să privească dansul tradițional al acestora. Este vorba despre o cultură tradițională de sute de ani, prezentată tuturor celor prezenți.

Spectacolul tradițional le-a reamintit multora dintre cei prezenți de momentele speciale ale copilăriei.

În aceeași zi, vor fi la Săveni, pe pietonală, la ora 14:00, pentru a oferi un spectacol mistic în care tradiția străbună se va întâlni cu oamenii locului.

Jocul urșilor este un obicei practicat în prezent în ajunurile Crăciunului și Anului Nou, ce constă în interpretarea unui ritual de către o ceată de urători. Ceata urătorilor care merg cu ursul este alcătuită din urători deghizați în urs, ursari, fluierari, toboșari; fiecare dintre ei interpretând un anume rol. Uneori, în ceată, pot fi acompaniați de irozi sau mascați. Obiceiul a fost inițial realizat din Evul Mediu, mai ales în anotimpul de vară, cu urși vii dresați de către țigani ursari, cu scop terapeutic și de divertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *