Una dintre persoanele implicate în dosarul șpăgilor de la Spitalul Județean Botoșani a cerut revocarea măsurii arestării preventive

Una dintre persoanele implicate în dosarul șpăgilor de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani a cerut revocarea măsurii arestării preventive. Este vorba de George Marian Vîrlan, administratorul unei firme private, care a solicitat Tribunalului Suceava înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar sau cea a arestului la domiciliu.

Tribunalul Suceava a analizat, miercuri, cererea acestuia, însă a respins-o a neîntemeiată. Botoșăneanul, care a fost arestat în urma descinderilor de pe 13 decembrie ale procurorilor DNA, este acuzat de trafic de influență. El poate contesta și noua sentință emisă miercuri de instanța din Suceava.

Solutia pe scurt:

În baza art. 242 alin. 1 Cod procedură penală respinge, ca neîntemeiată, cererea de revocare a măsurii arestării preventive formulată de inculpatul VÎRLAN GEORGE MARIAN, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de: trafic de influență, prev. de art. 291 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. În baza art. 242 alin. 2 Cod procedură penală respinge, ca neîntemeiată, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar sau cea a arestului la domiciliu, formulată de inculpatul VÎRLAN GEORGE MARIAN. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul să plătească statului suma de 300 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare pentru inculpat şi procuror. Pronunţată prin punerea la dispoziția inculpatului și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi 27.12.2023.

11 persoane reținute, pe 14 decembrie, de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu datele de 13 și 14 decembrie 2023, față de un număr de 15 inculpați. 11 persoane au fost reținute: Doina Caba,  la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Coca Stela Crîșmaru, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Claudia Malancea, medic șef Secția ATI, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Anca Cornelia Sărban, medic-șef Secție Medicină Internă Săveni, aparținând Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Adrian Silvian Tatarcan, șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Daniela Dornescu, economist la Compartimentul Evaluare și Statistică Medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Cristina Niculina Andronache, registrator-medical, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Laura Liliana Calinciuc, economist la biroul Salarizare din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Gabriela Mirela Focșa, referent de specialitate în cadrul Serviciul de Management al Calității și secretară a managerului Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Marinela Preda, asistent-medical șef Secția ATI, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani și George Marian Vîrlan, administrator al unei societăți comerciale.

Toți sunt cercetați pentru săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de: luare de mită, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea a fost dispusă măsura controlului judiciar față de patru persoane (medicii Maria Loredana Dominte, Gabriel Ovidiu Oprisan, asistenta Monica Geanina Constantinescu și C.D.). În sarcina lor a fost reținută comiterea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de:  luare de mită, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Primeau bijuterii și bani pentru a facilita angajarea pe posturi

În prezenta cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea de către funcționari publici a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani. Concret, în intervalul de timp menționat, inculpații, în calitățile amintite anterior, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical: bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. Ca o precizare, în anul 2019, “costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro, sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.”, arată procurorii DNA. 

Până în prezent, sumele de bani, identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridica la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Celor 15 inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 decembrie 2023, cele 11 persoane reținute urmează să fie prezentate Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

 

Un preot din Botoșani explică de ce nu se zice „Crăciun fericit”. „Demonstrați că ați fost foarte ușor de manipulat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *