Datele pe care părinţii nu trebuie niciodată să le ofere şcolii. Avertismentul Federației de părinți

Federația de părinți lansează un avertisment în spaţiul public cu privire la ce informaţii trebuie sau nu date la şcolile unde avem înmatriculaţi copiii.

“Unii inspectori generali școlari interpretează greșit niște simple adrese. Nu se solicită CNP-ul părinților. Nu au de ce”, spune Iulian Cristache, președintele Federației părinților, într-o postare pe Facebook. El citează adresa Ministerului Educației din data de 11 decembrie 2023, despre care a scris și Edupedu.ro. Unii cititori ne-au și semnalat faptul că de la școli li s-au cerut CNP-ul pentru a actualiza informațiile legate de comitetele de părinți. Amintim că până pe 22 decembrie, școlile trebuie să actualizeze în aplicația informatică SIIIR datele despre elevi și sălile de clasă, potrivit adresei Ministerului Educației.

Părinții nu trebuie să transmită școlilor CNP-ul, anunță președintele Federației de părinți, într-o postare pe Facebook. El precizează că unii “inspectori generali școlari interpretează greșit niște simple adrese. Nu se solicită CNP-ul părinților. Nu au de ce”, explică Iulian Cristache.

“Dacă vorbeam de baze de date conectate cu ANAF sau alte instituții, atunci era nevoie de CNP. Repet, nu sunteți obligați să dați CNP-ul”, spune Iulian Cristache, care remarcă faptul că a cerut lămuriri în acest aspect.

“Raționamentul este de a ne asigura că sunt completate rubricile deja existente în SIIIR (nu vorbim despre noi rubrici sau secțiuni) pentru a ne asigura că știm numele părinților care sunt în implicați în Consiliile de administrație ale școlilor și comitetele de părinți.

Solicitarea vine din nevoia de a ne asigura că părinții sunt consultați și iau parte la procesele și demersurile privind prevenirea fenomenului de segregare școlară!”, scrie în postarea președintelui Federației de părinți.

De precizat că unii părinţi au semnalat faptul că de la școli li s-au cerut CNP-ul pentru a actualiza informațiile legate de comitetele de părinți, citând nota nr. 159, care nu precizează nimic legat de codul numeric personal (CNP) al părinților, notează Antena 3 CNN care citeaza Edupedu.ro.

Lista oficială a datelor conforme pe care şcoala le poate solicita

Conform adresei Ministerului Educației, unitățile de învățământ vor actualiza/introduce în SIIIR următoarele date:

 • „Datele unităților școlare (structurilor) să fie corecte;
 • Datele despre infrastructură – clădiri – să fie introduse/actualizate corect;
 • Branșament la utilități (apă în mod special)
 • Stare fizică clădiri
 • Datele despre infrastructură – săli de clasă – să fie introduse/actualizate corect;
 • Stare fizică sală
 • Stare fizică mobilier
 • Datele despre formațiunile de studiu (clasele de elevi) să fie introduse/actualizate corect;
 • Datele despre elevii unității școlare să fie introduse/actualizate corect (și datele părinților care sunt implicați în consiliile de administrație a școlii / comitetele de părinți);
 • Asocierea clădirilor la unitățile școlare să fie corectă;
 • Asocierea sălilor de clasă la clădiri să fie corectă;
 • Asocierea formațiunilor de studiu la clădiri să fie corectă;
 • Asocierea elevilor la formațiunile de studiu să fie corectă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *