FOTO Rachiu și vin după rețeta ultimului haiduc interbelic din județul Botoșani: Rachiu și vin a la Coroi

foto adevarul

În comuna natală a ultimului haiduc interbelic, la Durnești, județul Botoșani, se produc băuturi alcoolice inedite, în memoria acestuia. Este vorba despre rachiu și vin care-i poartă numele, ambele făcute din fructe de pădure, așa cum le-ar fi preparat înșiși haiducii.

Aflată la aproximativ 60 de kilometri de municipiul Botoșani, aproape de malurile Prutului, Durnești este o comună pitorească locuită încă din secolul al XV-lea de crescători de vite și oi și mărginită de un codru secular, Guranda, în mijlocul căruia se află o veche mănăstire de maici. Localitatea este însă faimoasă datorită haiducului Coroi, ultimul mare bandit la drumul mare din România, care a trăit o bună parte a vieții de haiduc în codrii Gurandei.

Deși este un personaj controversat în jurul căruia s-au țesut numeroase povești și legende, pentru localnicii din Durnești, haiducul Coroi este un erou, un simbol al justiției sociale, un apărător al celor obidiți. La Durnești, aproape totul se leagă de Coroi, inclusiv un soi inedit de băuturi alcoolice din fructe de pădure, despre care se spune că ar fi inspirat din rețetele haiducilor.

Rachiu și vin a la Coroi

Ca în orice comunitate rurală, și la Durnești localnicii produc băuturi alcoolice tradiționale ca vinul sau rachiul. Unii țărani din zonă se laudă că există băuturi făcute după rețete ale haiducilor, exclusiv din fructe de pădure. Ca să-și alunge plictiseala, haiducii, majoritatea țărani certați cu legea, făceau din ce găseau la îndemână vin și rachiu.

„Prin pădure se găseau tot felul de boabe, de fructe ale codrului. Mai puneau ei mâna și pe coșărci de struguri de la moșii și făceau vin de struguri, dar baza, spun bătrânii, erau fructele din pădure. Ieșea așa un vin bun, dulce și un rachiu aromat”, explică un localnic în vârstă.

Se spune că haiducul Coroi prefera rachiul din mure, iar rețeta s-ar fi transmis de-a lungul generațiilor. Primarul din Durnești spune că fiul său se ocupă acum cu producerea vinului și rachiului lui Coroi, ba chiar băuturile ar fi fost înregistrate și autorizate.

„Fiul meu se ocupă cu asta, produce rachiu și vin din mure, dar și vin din struguri. I-am pus această denumire pentru că haiducul Coroi a avut legătură cu comuna noastră, este un personaj născut pe aceste meleaguri”, spune Vasile Sasu, primarul din Durnești.

Evident, producția este semi-industrializată în cantități mai mari și îmbuteliată. Fiecare sticlă are imprimată o etichetă cu silueta haiducului Coroi.

”Pentru noi, Coroi a fost mângâiere și dreptate”

Pentru localnicii din Durnești, Coroi este un adevărat erou. Haiducul a acționat în anii 30, prin județele Botoșani și Iași. Deși sălășluia, de regulă, prin pădurea Guranda, uneori se mai ascundea și în zona Sulița, Copălău sau Albești. Ataca la drumul mare în special negustori, moșieri, pe cei cu dare de mână, pentru a se putea bucura de pradă, fiind renumit pentru îndrăzneală, dar și pentru inteligență. Avea un mod de operare aparte, teatral, deghizindu-se și organizând jafuri cu multă imaginație. În onoarea lui Coroi, la Durnești, acum câțiva ani au fost ridicate o troiță și un monument.

„Pentru noi, Coroi a fost mângâiere și dreptate. Jăpcuia pe bogați și avea grijă de văduve, orfani, de necăjiți. Dacă un țăran suferea nedreptate de la bogat, Coroi făcea dreptate. Oamenii încă mai speră să se întoarcă Coroi și să-i apere pe necăjiți”, mărturisește un alt sătean din Durnești, scrie adevarul.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *