Un bărbat s-a trezit fără niciun ban și cu un credit la bancă de 37.800 lei după ce a sunat la un număr de pe Facebook

Un bărbat s-a trezit fără niciun ban și cu un credit la bancă de 37.800 lei după ce a sunat la un număr de pe Facebook. La data de 14.12.2023, Poliția Fălticeni a fost sesizată direct de către un bărbat din com.Vadu Moldovei cu privire la faptul că începând cu data de 07.09.2023, a fost înșelat de cu privire la o investiție către o societate energetică.

Fiind audiată, persoana vătămată a declarat faptul că în luna septembrie 2023, a văzut pe o rețea de socializare un anunț prin care se oferea oportunitatea investirii în societatea respectivă. Astfel, la data de 07.09.2023, persoana vătămată a apelat numărul de telefon din anunț, ocazie cu care a discutat cu o persoană ce s-a recomandat a fi din cadrul societății energetice.

În timpul discuției telefonice, persoana vătămată a acceptat să învestească suma de 1.250 lei, motiv pentru care i-a comunicat acelei persoane, telefonic, datele înscrise pe cardul bancar precum și cele de pe cartea de identitate.

În continuare, după ce i-a fost retrasă suma de 1.250 din contul bancar, persoana vătămată a fost contactată telefonic, de către o altă persoană, ce s-a recomandat a fi din partea societății energetice, acesta solicitându-i persoanei depunerea sumei de 2.500 lei la un ATM de monede virtuale, pentru a putea retrage câștigul inițial. Persoana vătămată s-a deplasat în mun. Suceava și a depus la ATM suma de 2.500 lei.

La data de 11.12.2023, la solicitarea telefonică a unei alte persoane ce s-a recomandat reprezentant al societății energetice, persoana vătămată și-a deschis cont bancar separat, în cursul aceleiași zile fiind contactat telefonic de aceeași persoană ce i-a solicitat deschiderea contului, și permițând accesul acesteia la telefon, printr-o aplicație informatică.

La data de 14.12.2023, cu ocazia deplasării la sucursala bancară unde și-a deschis contul, persoana vătămată a aflat faptul că la data de 11.12.2023, a solicitat un credit în valoare de 37.800 lei. Conform extrasului de cont, în contul persoanei vătămate a fost virată la data de 11.12.2023 suma de 37.800  lei, la aceeași dată fiind și transferată aceeași cumă către alt cont. Persoana vătămată mai precizează faptul că la data de 11.12.2023, persoana care l-a contactat și s-a recomandat a fi reprezentant al societății energetice, i-a solicitat să efectueaze mai multe acțiuni, respectiv fotografierea cărții de identitate și o fotografie de tip selfie, în timp ce aceasta prin intermediul aplicației informatice efectua diferite acțiuni în telefonul persoanei vătămate.

A fost întocmit dosarul penal întocmit privind comiterea infracțiunilor de ”înșelăciune, faptă prev.și ped. de art.244 alin.1 din Codul Penal” „acces ilegal la un sistem informatic”, faptă prev. și ped. de art. 360 alin. 1 și alin. 3 C.pen., și „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”, faptă prev. și ped. de art. 250 alin. 1 C.pen din Codul Penal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *