Botoșăneanul care a  lucrat la yachturile lui Bezos și Gates, iar cu banii adunați și-a făcut o fermă de curcani

Foto: agrointel

Sudor de meserie, Adrian Vasilincu crește astăzi curcani în localitatea Darabani din județul Botoșani. În urmă cu câțiva ani, în Olanda, fermierul lucra la cele mai luxoase ambarcațiuni, iar cu banii strânși și-a pornit o afacere acasă, împreună cu soția.

Adrian se numără printre tinerii care au plecat să își facă un viitor departe de casă, printre străini. A ales Olanda, țară ce i-a oferit posibilitatea de a-și pune în practică experiența de sudor în argon. Pe șantierele din străinătate, tânărul a avut ocazia de a face lucrări la ambarcațiunile celor mai bogați oameni din lume. Specializat pe partea de scurgeri, țevi, inclusiv infrastructură de piscine, botoșăneanul a lucrat inclusiv pe yachturile lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și pe cel al lui Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, scrie agrointel.ro.

”Eu de meserie sunt sudor argon și am lucrat pe ambarcațiuni de lux în Olanda. Am stat în jur de 6 ani acolo, împreună cu soția. Ne-am retras cu gândul de a face ceva, de a ne dezvolta la noi în țară. Este greu, e adevărat, suntem la început, dar încercăm să ne dezvoltăm să creștem și s-o ducem mai bine. Nu mi-a plăcut Olanda. Acolo se câștiga bine, dar nu mi-au plăcut clima, oamenii, nu m-am acomodat și am ales să mă întorc”, a povestit Adrian Vasilincu în cadrul unui reportaj difuzat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența și TVR, în rubrica Fermierii României.

Întorși acasă din Olanda, afacerea în care au investit cei doi soți din Botoșani a fost o fermă de curcani. Și-au propus de la început să aibă o fermă în care păsările să fie crescute natural, fără antibiotice, hrănite cu cereale și cu acces afară tot timpul anului. Inspirația a venit la niște prieteni din Iași care creșteau deja curcani și care le-au dat și sfaturi cum să pornească la drum în agricultură.

”N-am retras în 2021 din Olanda și în 2022 am început prima serie de curcani. Am vândut, a mers totul bine și am zis să mai încercăm și să ne extindem. Prima tranșă de puiet am cumpărat-o de la un magazin de aici din oraș, am crescut-o, a fost totul bine, următoarea serie am cumpărat-o de la un prieten, de la o cunoștință din zona Iași. Curcanul, față de celelalte păsări, este un greoi, are nevoie de hrană bună ca să crească. Spre exemplu, noi de la faza de o zi și până la vârsta de șase luni, când ajunge la maturitate, noi îi dăm șase tipuri de mâncare în funcție de evoluția lui, de greutatea lui. El fiind greu are nevoie de proteină de calciu ca să crească, să se dezvolte frumos”, spune crescătorul.

Cea mai solicitantă fază de creștere a curcanilor este cea de pui, când păsările au nevoie și de o cură cu vitamine. În rest, creșterea păsărilor nu pune mari probleme.

”Cu ce cresc în vârstă, de la vârsta de 12-13 săptămâni începem să le dăm grăunțe nemăcinate ca să mănânce, să aleagă. Noi le dăm și mâncare făcută, dar le dăm și grăunțe, în funcție de ce vor ei. În sezonul de toamnă le-am dat și fructe, le-am dat mere, pere, mănâncă de toate. Încercăm să-i creștem cât mai natural și cât mai mai sănătos, fără chimicale, adaosuri, fără nimic. Mulți mă întreabă și pe internet ce le dau sau ce le, ce le fac. Nu le dau nimic, dar ei au nevoie de o îngrijire mai accentuată, să zic așa față de rațe sau de găini. Trebuie, când ei sunt mici, în vârsta de o zi, spre exemplu, au nevoie de căldură mare, de 38 de grade Celsius, după aceea, în timp ce cresc, le mai scădem căldura. Dar au nevoie de igienă, căldură, mâncare bună, adecvată și toate astea ținute din scurt”, vorbește tânărul despre creșterea curcanilor.

Cu un efectiv ce variază între 300 și 400 de curcani, afacerea „Curcanul sănătos” din Darabani se bazează pe o genetică foarte bună a păsărilor. Cu o imunitate ridicată, curcanii și curcile sunt sunt rezistente și se adaptează rapid la viața din mica fermă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *