VIDEO Scandalos! O cunoscută formație de căiuți din județul Botoșani, respinsă la Festivalul de Datini și Obiceiuri din motive politice. „Nici vorbă de așa ceva!”, se apără organizatorii

Foto: arhiva

Situație scandaloasă în ceea ce privește organizarea Festivalului de Datini și Obiceiuri din Botoșani. O cunoscută formație de căiuți din județul Botoșani ar fi fost respinsă la Festivalul de Datini și Obiceiuri din motive politice, acuză coordonatorii acesteia. Este vorba despre căiuții de la Broscăuți, una dintre cele mai apreciate formații de obiceiuri din județul nostru, a căror participare la Festivalul de Datini și Obiceiuri a fost respinsă pe motive politice, ne-a declarat Virgil Bordei, cel care s-a ocupat de pregătirea tinerilor.

Potrivit acestuia, tinerii iubitori de tradiții de la Broscăuți s-au pregătit și în acest an intens pentru a merge cu banda și căiuții. S-au întâlnit de mai multe ori pentru repetiții, și-au pus la punct costumele specifice și au așteptat cu sufletul la gură marele eveniment. Ba mai mult decât atât, aceștia au solicitat să participe la Festivalul de Datini și Obiceiuri din Botoșani fără a avea nevoie de nicio remunerație, un om de afaceri din localitate asigurându-le absolut tot ceea ce este necesar. Surpriză, însă! După ce au trimis cererea de înscriere au constatat cu stupoare că au fost respinși pe motive… politice.

„Sunt tineri. Da! De natură politic[, așa mi-a comunicat doamna Irimia Cenușă că i-a spus primarul Aghiorghițoaiei. Formația are tineri consacrați”, ne-a mărturisit Virgil Bordei, unul dintre coordonatorii grupului.

La rândul său, managerul Centrului de Creație din Botoșani, Iustina Irimia, susține că nu este nici vorbă de așa ceva. Potrivit acesteia, sponsorul festivalului  a decis ca această bandă de la Broscăuți să nu participe la eveniment.

„Sponsorul evenimentului, pentru că în acest an, după cum știți, evenimentul se poate desfășura doar prin sponsorizare, a decis astfel. Pentru a nu crea alte situații în care să se înscrie mai multe formații din aceeași comuna, așa a stabilit sponsorul: să fie un singur reprezentant dintr-o comună. Nu cunosc detalii, nu vreau să fiu implicată în așa ceva, s-ar putea să fie un conflict intern, acolo pe plan local,  de aceea nu aș vrea să escaladeze la nivel județean sau mai departe și în nici într-un caz să afecteze imaginea acestui festival care este departe și de politică și de toate celelalte. Este doar un eveniment cultural”, ne-a declarat Iustina Irimia.

Potrivit finanțatorului evenimentului, omul de afaceri Răzvan Baltă, au fost mai multe formații din județ care s-au înscris, motiv pentru care s-a decis extinderea programului cu patru ore, însă s-a hotărât ca pe scenă să urce câte un grup din fiecare comună pentru care se asigură masă și urcare pe scenă.

„Programul a fost extins, dar nu-i împiedică nimeni pe cei de la Broscăuți să vină la Botoșani și să participe la paradă. Nu vor putea urca pe scenă și nu vor beneficia de pachete”, a declarat Răzvan Baltă, finanțatorul evenimentului.

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă va avea loc pe 17 decembrie. Cererile de înscriere s-au trimis la Centrul de Creație pentru cea de a XLVIII-a ediție a Festivalului ”Din străbuni, din oameni buni…”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *