Venitul minim de incluziune, implementat de la 1 ianuarie. Persoanele care pot beneficia de noua facilitate de sprijin

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, Ministerul Muncii va implementa venitul minim de incluziune. Iată cine pot fi beneficiarii şi în ce condiţii! Noul venit minim de incluziune înlocuiește, de fapt, venitul minim garantat și ajutorul pentru susținerea familiei.

”În acest fel se reduce birocraţia, dar cresc şi beneficiile pentru persoanele vulnerabile. Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI). Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie”, precizează Ministerul Muncii.

Oficialii ministerului spun că, astfel, ”se reduce birocrația, dar cresc şi beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”.

Venitul minim de incluziune va fi acordat și vârstnicilor instituționalizați, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, iar ei vor deveni și asigurați în sistemul de sănătate socială.

Totodată, cei care sunt apţi de lucru vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piaţa muncii, potrivit Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *