Avocata familiei Ivanov, după concedierea doctoriței Pitrop: Apreciem că este o măsură necesară, dar care a fost adoptată cu mare întârziere

Gianina Vera Poroșnicu, avocata familiei Ivanov, reacționează după ce Comisia de disciplină a Spitalului Județean ”Mavromati” a decis concedierea doctoriței Mariana Pitrop.

Aceasta consideră că decizia conducerii Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani de a înceta raporturile de serviciu cu medicul Mariana Pitrop, prin desfacerea contractului de muncă,  este o măsură necesară, dar care a fost adoptată cu mare întârziere.

În calitate de reprezentant legal al familiei Alexandrei Ivanov, tânăra decedată în maternitatea Spitalului în dimineața zilei de 18 august, când dr. Pitrop era medic de gardă, consider că botoșănenii au nevoie de dovezi clare că noua conducere a spitalului ia măsuri de remediere a disfuncționalităților – unele dintre ele, așa cum s-a văzut, putând avea consecințe foarte grave.  Demersul juridic al familiei Alexandrei Ivanov își propune să atragă atenția asupra nevoii urgente de schimbare, pentru ca asemenea drame să nu se mai repete. Încetarea colaborării cu dr. Pitrop nu este decât unul dintre primii pași în această direcție, fiind necesare dovezi concrete că la Spitalul Județean „Mavromati” se respectă cu strictețe toate procedurile și că acreditarea acestei instituții, obținută pe baza unui dosar ce include și aspectele de acest gen, a fost justificată. Doresc să asigur opinia publică din Botoșani și din țară că ancheta penală se desfășoară într-un mod foarte serios și că, la finalul ei, opinia publică se va putea convinge, dacă mai este nevoie, de justețea poziției adoptate de familia Alexandrei Ivanov, inclusiv în ceea ce privește despăgubirile solicitate de la cei ce vor fi găsiți vinovați de moartea tragică a Alexandrei”, a afirmat Gianina Vera Poroșnicu.

Comisa de disciplină a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani a decis desfacerea contractului individual de muncă a medicului Mariana Pitrop, începând  cu 1 decembrie pe motiv că nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, în cazul Alexandra Ivanov.

Potrivit medicului Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, Comisa de disciplină a spitalului a mai anchetat, pe lângă medicul de gardă, și asistenta și infirmiera care au fost de gardă pe 18 august.

În ceea ce privește doamna infirmieră nu s-a luat nicio măsură din punct de vedere administrativ, în ceea ce privește asistenta din garda de 18 august a primit sancțiune cu diminuarea salariului pe o perioadă de trei luni iar în ceea ce privește medicul de gardă din 18 august, propunerea comisiei de disciplină a fost desfacerea contractului individual de muncă”, a declarat medicul Monica Adăscăliței.

Salariul asistentei a fost diminuat cu 10% timp de trei luni. Decizia luată de Comisia de disciplină a Spitalului Județean i-a fost adusă la cunoștință medicului Mariana Pitrop, care de la moartea Alexandrei Ivanov s-a aflat în concediu de odihnă.

Membrii Comisiei de disciplină a spitalului, formată din medici specialiști, juristul spitalului și asistenți medicali au decis în unanimitate desfacerea contractului individual de muncă a doctoriței Mariana Pitrop. Decizia poate fi însă contestată.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *