E oficial! Când pot românii să se pensioneze anticipat, dar și care este limita de vârstă. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial

sursa: Antena 3

Noua lege a pensiilor, publicată deja în Monitorul Oficial, specifică foarte precis câți ani trebuie să cotizezi pentru a ieși anticipat la pensie sau pentru limită de vârstă.

În anexa cu numărul cinci, din noua lege a pensiilor, sunt menționate toate condițiile pe care românii trebuie să le îndeplinească pentru a ieși la pensie anticipat, dar și care este stagiul minim sau complet de cotizare.

Astfel, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. În ceea ce privește stagiul complet de cotizare contributiv, acesta este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare.

”Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de pensionare conform alineatului (1), au opțiunea de a rămâne în activitate, cu acordul angajatorului, până la atingerea vârstei de 70 de ani, anual.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste este realizată prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform programului prevăzut în anexa nr. 5. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 (aveți documentul în articol), precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.

(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, se arată în textul publicat în Monitorul Oficial, potrivit Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *