Bunica- Tezaur Uman Viu, care a devenit cetățean de onoare al comunei Ibănești

În zi de sfântă sărbătoare, Ileana Țîrliman, Tezaur Uman Viu al județului Botoșani, a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Ibănești.

Potrivit primarului Romică Magopeț, Ileana Țîrliman este o adevărată păstrătoare și iubitoare a patrimoniului cultural ibăneștean, iar titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu” ș-a obținut în urma multor ore de muncă, a dăruirii și pasiunii pentru ceea ce-i place, pentru ceea ce-i umple sufletul de bucurie în fiecare zi.

„Când vine vorba de doamna Ileana am numai cuvinte de apreciere deoarece datorită ei tradițiile ibăneștene au continuitate. Ileana Țîrliman s-a dedicat total, de-a lungul vieții, conservării vechilor meșteșuguri bătrânești. Încă de la 16 ani țese la război, face covoare, straie populare și orice lucrătură textilă după tehnici vechi de câteva sute de ani.

Este o creatoare și o păstrătoare de tradiție strămoșească fiind cunoscută ca o pricepută țesătoare la cele două tipuri de război: vertical și orizontal. An de an îmbogățește tezaurul folcloric al Ibăneștiului cu scoarțe și covoare învăluite într-un colorit armonios, un adevărat belșug de frumuseți și simboluri arhaice. Întreaga casă a familiei Țîrliman este un muzeu etnografic, peste tot sunt straie populare vechi, covoare și obiecte tradiționale.

Cel mai vechi element tradițional fiind un covor ce are aproape 200 de ani. Este o femeie a cărei mâini dibace au făcut minuni în arta țesutului reușind să dea viață ghemelor de fire. Dorește să ducă mai departe pasiunea ce i s-a întipărit în suflet de mic copil și a ales să o aibă ca și ucenic pe doamna Aiacoboaie Mihaela, pentru a păstra viu tot ce au lăsat bunicii și străbunicii, pentru a nu se pierde acest meșteșug binecuvântat în lumea aceasta modernă. A reprezentat comuna la multe târguri de meșteri populari și a fost coordonator pentru mulți copii din comună care au participat la diferite olimpiade de meșteșuguri artistice tradiționale”, spunea primarul când aceasta a obținut titlul de Tezaur Uman Viu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *