FOTO Rețea uriașă de traficanți de droguri, coordonată și de un botoșănean, destructurată. Dealerii au aruncat drogurile în WC și banii pe geam cand au văzut polițiștii

O operațiune de amploare a fost demarată astăzi în Iași și Cluj-Napoca, într-un efort comun al Poliției Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași. Această acțiune a avut ca rezultat documentarea și destrămarea unei rețele infracționale specializate în traficul de droguri de risc în formă continuată.

Potrivit informațiilor furnizate, membrii acestei rețele ar fi introdus în România cantități semnificative de droguri de risc pe parcursul anului 2023. Substanțele respective erau apoi distribuite dealerilor din Cluj-Napoca și Iași, care, la rândul lor, le furnizau pe piațele de droguri din cluburi, cămine studențești și unități școlare.

În urma acțiunii desfășurate astăzi, au fost puse în aplicare 10 mandate de percheziție domiciliară în cele două municipii și s-au realizat două operațiuni de prindere în flagrant delict a persoanelor cercetate, în timp ce acestea tranzacționau sau transferau cantități mari de droguri. Au fost descoperite și ridicate 40 de kilograme de muguri de canabis (ambalate în 48 de pungi vidate), 12 kilograme de hașis, porționat și ambalat (125 de pachete), aproximativ 120 de grame de cristal, precum și o mașină de numărat bani.

Un moment tensionat al acțiunii a fost momentul în care una dintre persoanele cercetate a încercat să arunce în vasul de toaletă o parte din cantitatea de drog de risc descoperită, iar o alta a aruncat pe geam o geantă în care se aflau 130.000 de euro, fiind recuperată de polițiști.

Din estimările autorităților, cantitățile de droguri de risc descoperite ar fi putut produce aproximativ 50.000 de doze, cu o valoare totală estimată la 800.000 de euro.

Această rețea de traficanți de droguri a avut o activitate îndelungată în Cluj-Napoca și a extins ulterior operațiunile în Iași, cu ajutorul unei persoane din județul Botoșani. De-a lungul ultimelor 3 luni, alte două ramuri ale acestei organizații specializate în traficul de canabis au fost destructurate, iar 6 persoane au fost reținute și ulterior arestate preventiv. În aceste cazuri, au fost ridicate aproximativ 4 kilograme de canabis, aproximativ 40.000 de lei și 3.000 de euro.

Un aspect îngrijorător al acestei rețele de trafic de droguri este faptul că au fost folosiți și minori pentru traficul de droguri, dar, în același timp, aceștia au fost și destinatari ai substanțelor interzise.

La data de 5 decembrie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a 7 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată. Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași cu propunerea de arestare preventivă a celor 7 persoane, pentru 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. Acțiunile au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj și Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, potrivit Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *