Pacienții cu boli cronice vor fi vaccinați gratuit, pentru prima dată

Pentru prima dată, pacienții cu boli cronice din România beneficiază de vaccinare gratuită, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vineri, 1 decembrie.

Decizia ministrului Sănătății de a propune compensarea integrală a vaccinurilor necesare pacienților cu boli cronice a fost aprobată de Guvernul României. Vaccinarea protejează deopotrivă copiii și adulții, ceea ce este esențial, mai ales pentru pacienții cu boli cronice”, a transmis Rafila. Măsura a intrat în vigoare de vineri, 1 decembrie.

Vaccinul împotriva infectării cu HPV va fi compensat integral (100%) pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani și parțial (50%) pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani.

Tot de la 1 decembrie vor fi gratuite pentru bolnavii cronici, pentru alte categorii de populație aflate la risc și pentru personalul medico-sanitar vaccinurile: pneumococic, meningococic, diftero-tetanic-pertussis, varicelic, hepatitic tip B, precum și cel împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului (ROR). Medici de orice specialitate vor prescrie vaccinurile recomandate persoanelor, în funcție de starea acestora de sănătate, a precizat Ministerul Sănătății. Acestea se eliberează din farmacii în baza rețetei, iar administrarea se poate realiza de către medicul de familie / boli infecțioase/ epidemiologie/ pediatru, scrie Libertatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *