Șefa ANM, avertisment despre vremea din următoarele zile: de marți, ninsori și precipitații mixte în toată țara

ninsoare, stiri, botosaniDirectorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, anunţă că începând de duminică seară fenomenele meteorologice înregistrate în această perioadă „vor fi în diminuare”, dar vremea rămâne una de iarnă, cu temperaturi scăzute, scrie News.ro.

„Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborâte. Maxime de minus 5 până la cel mult 2… 3 grade Celsius, dar minime foarte coborâte, iar mâine (luni – n.r.) ne aşteptăm ca ameliorarea să fie foarte semnificativă, însă fenomenul de polei să pună probleme. De marţi ne aşteptăm din nou ca precipitaţiile să fie de interes în toată ţara, mai ales la munte şi în zonele submontane, ninsori, în restul ţării, posibile precipitaţii mixte”, a anunţat directoarea ANM.

„Avertizarea de cod roşu a intrat în vigoare la ora 10.00 şi rămâne în vigoare până la ora 16.00. Vizează judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi. Ne aşteptăm să continue fenomenul de viscol în aceste zone, vizibilitate redusă sub zero şi, ceea ce este foarte important, viteze ale vântului între 60 şi 110 km pe oră. În acelaşi timp, de la ora 10.00 la 20.00, rămâne în vigoare, pentru zona de sud-est şi mă refer aici în mod deosebit la sudul Moldovei, Dobrogea, partea de est a Munteniei, dar şi Carpaţii Meridionali şi de Curbură, avertizarea de cod portocaliu, pentru că şi în aceste zone continuă fenomenul de viscol. Rafalele de vânt vor fi foarte puternice, 85-100 km, la munte peste 100 km, mai ales în zona Carpaţilor de Curbură, ceea ce va face ca şi în aceste zone, stratul de zăpadă depus să fie spulberat şi fenomenul de viscol să fie unul deosebit. În restul ţării, mai puţin partea de vest şi nord-vest, vorbim de avertizare meteorologică de cod galben. Vorbim şi aici de ninsori viscolite, vorbim de rafale de până la 65-70 km pe oră, şi ceea ce este foarte important, din această seară, fenomenele vor fi în diminuare, dar aspectul rămâne unul de iarnă. Vorbim de atenţionarea meteorologică de cod galben pentru Moldova, Dobrogea, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, dar şi sudul Munteniei şi al Olteniei. Şi aici, în continuare, rafalele vor fi de interes, ceea ce va face ca aspectul să rămână unul de iarnă”, a anunţat Elena Mateescu duminică, în cadrul Comandamentului de iarnă.

Directorul ANM a precizat că în perioada următoare temperaturile maxime vor fi unele foarte scăzute. „Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborâte. Maxime de minus 5 până la cel mult 2… 3 grade Celsius, dar minime foarte coborâte, iar mâine (luni – n.r.) ne aşteptăm ca ameliorarea să fie foarte semnificativă, însă fenomenul de polei să pună probleme. De marţi ne aşteptăm din nou ca precipitaţiile să fie de interes în toată ţara, mai ales la munte şi în zonele submontane, ninsori, în restul ţării, posibile precipitaţii mixte”, a precizat Elena Mateescu.

Directorul ANM a mai estimat că după ora 20.00, duminică, viscolul va scădea în intensitate, dar că temperaturile vor fi foarte scăzute până miercuri dimineaţă, fiind prognozate minus 6 – minus 7 grade în Capitală şi minus 10 grade Celsius în depresiuni, potrivit Libertatea care citeaza News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *