FOTO Un botoșănean a dat peste un adevărat tezaur numismatic. A găsit peste 400 de monede medievale

Un botoșănean a dat peste un adevărat tezaur numismatic într-o localitate din județul Botoșani. Bărbatul, pasionat căutător de comori, a găsit, zilele trecute, peste 400 de monede medievalre. Descoperirea a fost făcută pe raza comunei Corni, mai exact în apropierea cantonului silvic de la drumul comunal 56 ce duce în satul Balta Arsă.

Este vorba de 408 monede medievale. Piesele sunt cu depunere de pământ și reprezintă falsuri de epocă tip solidus din perioada regelui Suediei Carl X Gustav 1654 – 1660.

Eu, după ce găsitorul le-a depus la primar, că așa este obligația legală, la Corni, având în vedere că eu sunt și președinte la secția numismatică Botoșani, m-a chemat să le văd. Sunt falsuri de epocă, la o primă analiză, vândute la monetăria de la Suceava, aveau ei scopurile lor, falsurile au avut întotdeauna rostul lor și farmecul lor. Asta nu înseamnă că sunt mai puțin valoroase decât dacă ar fi autentice. Cel puțin așa, pentru colecționari, pentru cei care studiază moneda, pot fi chiar mai scumpe. Chiar și pe piața aceasta organizată sau neorganizată, pot fi chiar mai scumpe decât cele autentice ”, ne-a declarat președintele secției de numismatică, Ioan Siminiceanu.

Acestea ar urma să ajungă în cadrul Muzeului Botoșani, însă dacă vor fi refuzate, atunci vor ajunge în patrimoniul comunei Corni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *