FOTO! Laborator nou cu linie de gardă la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani. Va funcționa din ianuarie 2024

Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani va avea, din 2024, un Laborator de microbiologie. Potrivit medicului Codruța Pleșca, șefa Laboratorului de analize medicale de la Spitalul Județean Botoșani, laboratorul trebuie înființat ca urmare a unui ordin al ministrului Sănătății pentru spitalele cu mai mult de 400 de paturi.

Laboratorul de microbiologie va funcționa cu o linie de gardă iar acest lucru va însemna personal suplimentar. Problema este că angajările sunt blocate iar deficitul de personal la Laboratorul de analize a spitalului este de 30%, fapt pentru care va trebui să se descurce cu actualii angajați.

Există un ordin de ministru dat pentru noua funcționare a laboratoarelor. În acest ordin ni se impune, și cei de la DSP au venit în control cu termen limită de implementare și să pună în aplicare ordinul, un laborator de microbiologie, mai ales pentru spitale cu peste 400 de paturi. Nu este o cerință pentru laboratoarele private sau pentru spitalele mici, doar pentru spitalele cu peste 400 de paturi. Laboratorul de microbiologie trebuie să se desprindă de laboratorul mare și să fie  de sine stătător. (…) De la 1 ianuarie, vom avea linie de gardă pe microbiologie, dar nu este de ajuns să facem doar o linie de gardă, ne trebuie oameni și suntem sub auspiciul unui alt ordin în care sunt blocate angajările. Este foarte greu pe  de o parte să faci față unui ordin de funcționare a laboratorului și pe de altă parte să faci față și unui ordin de austeritate în care sunt limitate, inclusiv benzina pe salvare. Pentru că a face un laborator unic de microbiologie vor trebui aduse din celelalte puncte probele și aceste probe trebuie aduse cu mașina de transport ori există un ordin de austeritate care ne îngrădește benzina și mașina. Este doar un exemplu, pentru că sunt și alte materiale necesare ca să putem implementa acest laborator separat. Alt ordin care ne îngrădește este această blocare a angajărilor pe spital. Cu personalul pe care îl avem trebuie să facem laboratorul de microbiologie de la 1 ianuarie ca și gardă. Va însemna că vom reduce rezultatele pe partea de microbiologie, pentru că aveam rezultatele la 72 de ore. Aceste rezultate se doresc a fi reduse o dată prin prelucrarea rapidă a probelor și în alt mod prin automatizarea laboratorului de microbiologie”, a declarat medicul Codruța Pleșca.

Dacă Laboratorul de Microbiologie va deservi pacienții cu patologie infecțioasă, celălalt laborator va continua să facă analize pentru sânge și urină.

”Laboratorul care va desemna analizele de hematologie, biochimie și biochimia sânge și urină și imunologie, tot ceea ce reprezintă, am zis eu, sânge până acum va fi laboratorul separat, iar laboratorul de microbiologie va fi separat”, a adăugat medicul botoșănean.

FOTO! Tot mai mulți botoșăneni suferă de depresie. Medic: Lucrez de atâția ani, dar nu am fost nevoită să scriu medicamente pentru depresie cu o frecvență așa de mare în ultima perioadă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *