Prin adoptarea noii Legi a pensiilor, PSD a realizat unul dintre cele mai importante obiective politice ale sale

Adoptarea cu o largă majoritate a noii Legi a pensiilor reprezintă împlinirea unuia dintre cele mai importante obiective politice ale Partidului Social Democrat, respectiv reformarea sistemului public de pensii, prin care sunt înlăturate inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și care asigură creșterea continuă și sustenabilă a veniturilor pensionarilor.

Adoptarea legii cu o largă majoritate parlamentară și validarea actului normativ de către experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale garantează atât sustenabilitatea pe termen lung a noului sistem de pensii, cât și stabilitatea politică privind aplicarea reformei, care anterior a fost blocată de guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021.

Totodată, prin adoptarea noii legi a pensiilor în termenul convenit între Guvernul României și Comisia Europeană, PSD a realizat angajamentul său față de pensionari de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile, care ar fi putut determina înghețarea punctului de pensie până în 2070.

Reamintim că acest plafon nedrept pentru pensionari a fost introdus în PNRR cu mult cinism de USR, care continuă să se opună reformării sistemului de pensii și creșterii sustenabile a veniturilor pensionarilor. Pensionarii trebuie să știe că USR este singurul partid care a votat împotriva noii Legi a pensiilor.

Din anul 2017, când PSD a deschis dezbaterea privind necesitatea reformării sistemului de pensii și până la intrarea noii legi în vigoare de la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a crescut de peste două ori, de la 917 lei la 2.031 lei. Cea mai mare parte a acestei creșteri s-a realizat cu PSD la guvernare. Singura perioadă în care pensiile au fost înghețate a fost în 2021, în timpul guvernării PNL-USR.

PSD subliniază că reforma pensiilor este importantă în egală măsură pentru pensionari și pentru salariați. Noua lege stimulează continuarea studiilor la nivel universitar, recompensează munca și stagiile lungi de cotizare și stimulează natalitatea.

Sursa: comunicat PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *