O nouă sesiune ”Rabla Plus” începe joi și este adresată persoanelor fizice

O nouă sesiune ”Rabla Plus” începe joi, 23 noiembrie, astfel că persoanele fizice se pot adresa producătorilor sau dealerilor validaţi în cadrul acestui program pentru a-și cumpăra autoturisme noi, nepoluante.

Noua sesiune ”Rabla Plus” se va derula în perioada 23 noiembrie 2023, ora 10:00 – 8 decembrie 2023, ora: 23:59, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

„Am hotărât să deschidem o nouă sesiune de finanţare, în urma solicitărilor foarte mari din partea persoanelor fizice. De asemenea, am identificat sume neutilizate din sesiunea anterioară şi le-am pus la dispoziţie în această sesiune. Acest program contribuie la dezvoltarea unui transport mai puţin poluant şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate sunt menite să încurajeze persoanele fizice să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se doreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dependenţei de combustibili fosili”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Bugetul alocat pentru programul din această perioadă se ridică la 72,655 milioane de lei. Aplicanții vor beneficia de un ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare cel puţin a unui autovehicul uzat. Totuși, se pot preda spre casare maximum două autovehicule rulate.

51.000 de lei este suma alocată pentru un autovehicul nou 100% electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen. Totodată, 26.000 de lei se vor acorda pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, cu excepţia motocicletelor, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

Mai mult, în cadrul programului se oferă 54.000 de lei pentru un autovehicul nou full electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, precum şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Totodată, se va adăuga un eco-bonus pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclusă.

La capitolul achiziționare de motociclete electrice, ecotichetul are o valoare de 26.000 de lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, potrivit Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *