Marius Budăi: ”Majorarea pensiei se va întâmpla o singură dată în 2024!”

Marius Budăi a anunțat că, în 2024, va exista o singură majorare a pensiilor.  Fostul ministru al Muncii s-a referit la creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, subliniind că ceea ce se întâmplă, de fapt, la 1 septembrie, este „așezarea pe bazele: echitate, solidaritate, contributivitate”.

„Majorarea valorii punctului de pensie se va întâmpla în 2024 o singură dată, la 1 ianuarie. Ceea ce se întâmplă la 1 septembrie este așezarea pe bazele pe care le-am menționat: echitate, solidaritate, contributivitate, astfel încât, pentru cei care au fost dezavantajați de-a lungul timpului, fie că au ieșit în date diferite și în ani diferiți la pensie pe baza unor prevederi diferite, pentru că în România noi am avut până la legea 127 care a fost pusă de unii între paranteze și nu a fost aplicată și până la această lege când va fi aprobată, trei legi de bază, dar la care au fost foarte multe modificări de-a lungul timpului”, a declarat fostul ministru al Muncii la România TV.

„Și atunci toți cei care au fost nedreptățiți până acum vor beneficia de un calcul al pensiei și vă dau un exemplu: dacă o doamnă a strâns 50 de puncte de-a lungul contribuției, un bărbat a strâns și el 50 de puncte de-a lungul perioadei active, doamna, cu prevederile legale în vigoare, are pensia mai mare decât domnul, pentru că total puncte realizate se împarte la un stagiu de cotizare mai mic în funcție de luna și anul nașterii, 30, 31, 32 de ani, pe când la bărbați se împarte la 35. Acum, una din aceste inechități va fi rezolvată și bărbatul va avea un punctaj suplimentar.

Și pentru cei care au lucrat peste 25 de ani și au stat cât mai mult în câmpul muncii va veni acel punctaj suplimentar peste stagiul de cotizare de 25 de ani și știți că sunt în lege prevăzute trei praguri: între 25-30 de ani, 30-35 de ani si peste 35 de ani astfel încât să încurajăm munca și să rezolvăm și o nedreptate, că atunci când lucrau câte 8-10 ore si erau trecuți la o fracțiune de normă sau poate unii s-au complăcut să lucreze cu 2 lei pe hârtie și cu 5 lei în mână.

De asemenea, se face deosebirea la cei cu indemnizație socială între cei care au stagiu minim de cotizare care e de 15 ani și cei care au lucrat 30-35 de ani prin acel punctaj suplimentar adăugat la valoare peste stagiul de cotizare de 25 de ani”, a mai afirmat fostul ministru al Muncii, potrivit Antena 3 CNN

3 thoughts on “Marius Budăi: ”Majorarea pensiei se va întâmpla o singură dată în 2024!”

  1. Nu va avea loc nici o marire de pensii! Ce se va intampla la 1 ian. (daca se va intampla) va fi o indexare a pensiei datorata inflatiei, conform Legii 263/2010, art. 102. Ce se va intampla la 1 sept. (daca se va intampla) va fi o corectie datorata inechitatilor aparute in sistemul de pensii, conform principiului , la contribitie egala pensie egala (si a altor factori de corectie, speram corecti)

  2. dom ministru ne promitea la televizor In fiecare seara timp de 1 an de zile ca ne mareste pensiile ! dar nu sa intimplat acest lucru! CIOCU MIC !

  3. dom ministru ne promitea la televizor In fiecare seara timp de 1 an de zile ca ne mareste pensiile ! dar nu sa intimplat acest lucru! CIOCU MIC !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *