După două zile cu frig și ninsori, meteorologii anunță cum va fi vremea zilele următoare

România, în special partea de sud-est a țării, s-a confruntat în acest weekend cu un episod de iarnă „mai autentic”, ce a adus ploi și ninsori abundente.

Începând de diseară, vremea se încălzește și vom avea temperaturi ce vor atinge chiar și 17 grade în sudul și sud-vestul țării. Perioada de încălzire vine la pachet și o serie de ploi, însă slabe cantitativ, a explicat pentru Libertatea Mihai Huştiu, meteorolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
Jumătatea de est a țării s-a aflat de sâmbătă și până azi, la ora 10.00, sub alerte cod galben și portocaliu de vijelii și ninsori. Vremea rea a afectat 52 de localităţi din 16 judeţe, cea mai gravă situație fiind în zona Dobrogei, la Constanța.

Despre acest episod, meteorologul Mihai Huştiu a spus că a fost unul „autentic de iarnă”, dar de diseară, vremea se va încălzi: „Situația se amelionează, precipitațiile au încetat și se încălzește. Nu mai așteptăm ninsori”.

„A fost un episod mai intens, cu viteze ale vântului de peste 100, chiar 110 km/h în zona costieră, au fost și cantități însemnate de apă, ceea ce este un lucru foarte bun pentru că în sud-est n-a mai plouat bine de câteva luni, iar în acest episod am avut cantități de peste 40-50 l/mp și izolat chiar 80-90 l/mp în Dobrogea, ceea ce pentru agricultură este o veste foarte bună”, a spus Mihai Huştiu, pentru Libertatea.

Vremea se încălzește în aproape toată țara

Începând de astăzi, vom intra pe ameliorare sub aspectul precipitațiilor, a explicat meteorologul. „Mai avem un cod galben de vânt până diseară la ora 18.00, în estul Munteniei și sudul Moldovei, unde resimțim influnța ciclionului responsabil de episodul acesta de vreme severă”, a spus Mihai Huștiu.

„Veste bună este că vremea se încălzește din nou. De la noapte, așteptăm alte precipitații, dar slabe cantitativ, pe vestul, nordul și centrul țării și la începutul săptămânii, mai ales pe vest, centru și nord, iar marți spre miercuri așteptăm alte ploi, inclusiv în partea de sud, însă precipitațiile așteptate par a fi slabe cantitativ”, a mai spus specialistul ANM.

Temperaturile mai ridicate decât normalul perioadei, săptămâna viitoare

De mâine, 20 noiembrie, temperaturile cresc semnificativ pe partea de sud-vest a țării, unde așteptăm temperaturi maxime de 17 grade în Oltenia, sud-vestul Munteniei. Vremea în nordul Moldovei rămâne mai rece, cu numai 1-2 grade după-amiază, a explicat Mihai Huștiu. „Marți, 21 noiembrie, vremea va fi caldă în mare parte din țară, cu temperaturi maxime între 8 și 17 grade, cu 6-7 grade mai mari față de normal, iar ploile vor reveni de marți seară din nou pe sud-vest, pe sud, dar par a fi slabe”, a mai spus Mihai Huștiu. Întrebat dacă acest episod de iarnă este normal pentru luna noiembrie, meteorologul a spus că am avut situații când a nins și în octombrie.

„În alte situații, de exemplu pe 26 octombrie 2014, am avut zeci și zeci de centimetri de zăpadă. La București, aveam autostrada aproape blocată de ninsoare și de viscol. Deci se poate și mai timpuriu să avem evenimente de iarnă. Acum deja vorbim de ultima decadă a lunii noiembrie și fenomenele de iarnă de acum sunt obișnuite, nu doar la munte, ci și în zone mai joase”, a mai spus Mihai Huștiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *