Cancerul de col uterin, o boală care poate fi prevenită. Vaccinul anti-HPV va fi compensat și pentru femeile de peste 19 ani

Din luna decembrie, vaccinul împotriva virusului HPV va fi compensat și pentru femeile de peste 19 ani, fiind o metodă utilă de prevenție pentru cancerul de col uterin.

Din păcate, infecția cu HPV este implicată în apariția a 99% dintre cazurile de cancer de col uterin.

„În România, incidența este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar mortalitatea este de 4 ori mai mare. Acest lucru este cauzat de faptul că nu ne vaccinăm. Pe de altă parte, avem testul HPV sau testul Babeș Papanicolaou, care poate depista  o anomalie, atunci când este precanceroasă.

O tratăm și nu mai ajungem la cancer”, explică Mihaela Geoană, președinte și fondator al Fundației Renașterea.

O parte dintre aceste infecții pot fi eliminate de sistemul imunitar, însă vaccinarea este cea mai utilă metodă de prevenție. Pentru a le aminti femeilor de importanța testării și a vaccinării, Palatul Parlamentului a fost iluminat în turcoaz, cu ocazia Zilei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

Evenimentul marchează trei ani de progrese realizate în România pentru prevenția și lupta împotriva cancerului de col uterin, potrivit Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *