FOTO! Cunoscutul judecător Cristi Danileț, oră de juridică cu peste 250 de elevi botoșăneni

Astăzi, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Asociația Voci pentru Democraţie şi Justiţie, a marcat Ziua Educației Juridice, prin activitatea ,,Ora de juridică’’, desfășurată în Aula ,,Magna’’ a Colegiului Național ,,A.T. Laurian’’ Botoșani.

Astfel, peste 250 de elevi botoșăneni au participat împreună cu cadrele didactice coordonatoare la o oră atipică de educație juridică. Activitatea dedicată elevilor din clasele a VI-a – XII-a, din 12 unități de învățământ din municipiul Botoșani, are ca scop promovarea unei culturi juridice menite să încurajeze respectul față de lege și atitudinea civică în rândul acestora.

Informațiile despre legislația în vigoare, despre respectarea legii, a Codului Penal și a Codului Civil, le-au fost transmise elevilor de către judecătorul Cristi Danileț.

Acestora le-a fost captată atenția printr-o abordare interactivă, deschisă, fiindu-le propuse exerciții de imaginație și prezentate exemple concrete din sala de judecată, din diferite cazuri în care au fost implicați elevi și cadre didactice. Elevilor le-a fost încurajată libertatea de exprimare și, împreună cu domnul judecător, aceștia au căutat soluțiile cele mai corecte din punct de vedere legal, în ceea ce privește combaterea consumului de substanțe interzise, eliminarea bullying-ului, respectarea regulilor de circulație și de protecție a datelor cu caracter personal.

Inspectorul școlar general, Bogdan Gheorghe Suruciuc, urmărește ca prin derularea unor astfel de activități, să vină în sprijinul elevilor, să îi ajute să îşi asume responsabilităţi, militând pentru afirmarea drepturilor acestora, să contribuie la dezvoltarea comportamentului participativ al copiilor și tinerilor.

,,Prin educarea juridică a elevilor și facilitarea accesului acestora la cunoștințele fundamentale de drept, ne dorim să creăm din școală un mediu sigur pentru elevi și cadre didactice, să obținem beneficii majore pentru societate și pentru viitorii cetățeni responsabili. Este important ca elevii să-și dezvolte valorile etice si morale, să afle lucruri elementare despre drepturi şi dreptate, despre importanța respectării legii şi despre sancţiunile prevăzute în cazul încălcării acesteia. Educația juridică reprezintă o necesitate și o preocupare constantă în contextul social actual pentru formarea viitoarelor generații.’’, a declarat Suruciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *