De la „Karate Kid” la centura neagră în Qwan ki do. El este Andrei, tânărul din Botoșani, care ar putea fi un exemplu pentru cei din generația lui

Un tânăr de 18 ani, din Botoșani, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „ A.T. Laurian” are toate șansele să ajungă în lotul național al României dacă analizăm performanțele sale în Qwan ki do de până acum. Andrei Gabriel Epureanu ar putea fi un exemplu pentru cei din generația lui. Este determinat, ambițios, disciplinat, puternic, foarte inteligent, dar în același timp tolerant și cu sufletul de aur. La 18 ani a obținut centura neagră în acest sport.

Într-o luptă cu mulți dintre tinerii din ziua de azi, Andrei ar câștiga detașat, din câteva mișcări, dar tânărul este împăciuitor și mereu a evitat situațiile tensionate tocmai pentru a nu se ajunge la violențe.

Cum a început totul     

Qwan ki do reprezintă pentru el un stil de viață. Este un sport pe care îl practică de la șapte ani și la care nu vrea să renunțe vreodată. L-a ajutat să devină o persoană mai sigură pe sine, mai disciplinată, mai puternică atât din punct de vedere fizic, cât și moral.

„Antrenorul era prieten cu tata și când eram în clasa I i-a spus să mă aducă să mă antrenez și m-am dus. Am văzut cu părinții și filmul Karate Kid, care mi-a plăcut foarte mult, eram cu mai multe colegi la antrenamente și mi-a plăcut”, ne-a povestit tânărul.

De atunci s-a antrenat permanent pentru competiții, de la care nu s-a întors niciodată cu mâna goală. Numai anul trecut, la campionatele naționale a obținut rezultate demne de invidiat.

Înainte de competiții, antrenamentele sunt zilnice și mult mai intense, dar Andrei știe cât sunt de necesare. Tocmai de aceea și alimentația este adaptată în această perioadă, pentru a fi sigur că poate da tot ce e mai bun din el.

De-a lungul anilor au mai apărut și situații tensionate între el și alți tineri de vârsta lui, așa cum se întâmplă viața oricărui adolescent, dar Andrei a dat dovadă de o stăpânire de sine fantastică și a evitat violențele.

„Știu ce pot. Știu că pot să îi înving într-o luptă, dar evit astfel de situații. Mulți părinți acum nu își mai dau copiii la un astfel de sport, ci îi îndeamnă spre online. Zic ce e? Karate? Ah, bătaie, lupte, dar nu este așa. În primul rând înveți să te aperi”, ne-a mărturisit tânărul.

Andrei se antrenează la Clubul Dao Botoșani. Președintele clubului are numai cuvinte de laudă la adresa tânărului.

„Din peste 100 de copii ce un debutat în urma cu 10-12 ani, a ajuns primul la acest grad. Merituos, prin multă, multă muncă a perseverat oricât de greu a fost la un moment dat! Tenacitate, perseverență, talent și curaj… uneori ,,nebunesc”.  Câți tineri/ tinere de 18 ani mai au timp pentru antrenamente? Mereu sunt ocupați, superficiali și total confuzi. Andrei a demonstrat, până acum, că este din alt film față de unii din generația sa”, mărturisea despre el, președintele clubului, Eugen Țurcanu.

La pasiunea sa pentru sport, Andrei nu va renunța niciodată, după cum spune chiar el, dar își dorește o carieră în care să folosească tot ce a învățat în acești ani.

„Voi alege probabil domeniul militar, jandarmerie..”, ne-a spus botoșăneanul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *