Medic de la Maternitatea Botoșani, despre importanța vaccinării nou-născutului: Protejează copilul în primii 10 ani de viață

Medicii botoșăneni atrag atenția asupra importanței vaccinării nou născuților. Ei spun că părinții trebuie să conștientizeze faptul că vaccinul protejează copilul în primii 10 ani de viață, fiind cel mai sigur și eficient mod de a preveni niște boli grave.

Potrivit unei situații prezentate de medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției Neonatologie de la Maternitatea Botoșani, aproximativ 1,2% dintre mame au refuzat anul acesta să-și vaccineze copilul nou-născut.

În schimb, s-au prezentat copii nascuti in strainatate pentru vaccin BCG.

În Maternitate se efectuează două vaccinuri la naștere: vaccinul antihepatic B și BCG. Din totalul de nașteri din 2023, aparținătorii a 25 de nou născuți au refuzat vaccinarea. În statistici părocentul nu este mare și sperăm să rămână doar atât. Fiecare părinte trebuie să înțeleagă că nu se administrează niciunui nou nascut niciun vaccin, tratament sau investigație fără să i se ceară acordul. Sunt persoane care nu doresc vaccinarea și sunt foarte speriate, dar fiind un tratament medical nu se face decât cu acceptul familiei. Am dori ca cei care refuză să o facă conștient, să știe că vaccinarea BCG protejează copilul în primii 10 ani de viață”, a declarat medical Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie de la Maternitatea Botoșani.

Părinții care refuză vaccinul nou-născutului o fac fie din motive religioase fie că nu sunt informați motivând că vaccinul conține substanțe pe care nu le doresc.

Mai sunt părinți care asociază vaccinarea cu anumite alergii ale copilului și dacă au acasă unul sau doi copii pe care l-au vaccinat  și au dezvoltat ulterior alergii, au făcut o legătură între vaccin și această alergie. Să fie un refuz informat”, a adăugat Carmen Zaboloteanu.

În primele zece luni ale anului, au fost aduși pe lume la Maternitatea Botoșani un număr de 2027 de bebeluși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *