PET-urile pentru care nu se primesc banii înapoi de la magazin. Ministrul Mediului: ”Nu vor fi acceptate!”

foto adevarul

Mai sunt mai puțin de trei săptămâni până intră în vigoare sistemul de returnare garanție. Românii care duc ambalajele înapoi la magazin vor primi 50 de bani pentru fiecare. Cu toate acestea, sunt o mulțime de ambalaje pentru care românii nu vor primi acești bani promiși de autorități.

”Românii vor primi înapoi cei 50 de bani garanție doar pentru acele recipiente pentru care au plătit acea sumă. Practic, își vor recupera banii pe care magazinul îi va solicita în plus față de costul unei băuturi, fie că vorbim despre apă, sucuri, bere. La valoarea produsului se vor adăuga cei 50 de bani. Aceștia vor fi evidențiați separat și la raft și pe bonul fiscal.

Acea garanție nu va fi purtătoare de TVA, va rămâne 50 de bani de la un capăt la altul și de îndată ce noi vom înapoia magazinului respectiv sau oricărui alt magazin din România recipientul, după ce am consumat conținutul, ne vom recupera suma de bani.

Asta înseamnă că ambalajele vechi, care nu sunt parte din sistemul garanție returnare și care nu au pe etichetă acel logo specific, nu vor fi acceptate de mașinile automate sau la colectarea manuală”, a explicat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Acesta a menționat faptul că sticlele prea mari sau prea mici nu fac parte din program.

”Sticlele de 5 litri, la fel ca sticlele mai mici, de 100 ml, nu participă pentru că, din, punct de vedere tehnic, încă nu s-a inventat o mașinărie care să le poată prelua. Probabil că fiecare dintre noi am observat cum arată un astfel de aparat, și acea gură de preluare a ambalajului are o dimensiune care nu ar permite preluarea unor PET-uri cu acestea.

Să știți că și pentru recipientele mai mici, din plastic, de 100 ml, dar și pentru cele mai mari de 3 litri, și pentru recipientele din plastic care nu participă la sistemul garanție returnare, și dau exemplu aici sticlele de ulei, sticlele de lapte, acestea sunt alimente care nu participă la sistemul de garanție returnare și pentru toate aceste ambalaje rămâne obligația cetățenilor pe care o avem și astăzi de a le sorta și de a le colecta la pubela corespunzătoare.

Trebuie să ținem cont și de gradul de posibilă contaminare a ambalajului. Ceea ce vrem să obținem este un ambalaj cât mai curat, care să fie cât mai valoros și să ajungă direct în fabricile de reciclare. Și tocmai din acest motiv, pentru lapte, pentru iaurt, pentru ulei, deocamdată soluțiile tehnice nu permit colectarea acestor ambalaje Ținând cont că ele se presează în interiorul mașinii și se perforează, fără riscul unei contaminări. Dar pe viitor eu sunt optimist că sistemul garanție returnare va reuși să aducă aceste cifre extrem de ambițioase pe care și le propune”, a mai spus Ministrul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *