Primarul din Botoșani care nu poate împăduri un teren de 60 de hectare din cauza popândăului și a buhaiului de baltă cu burta roșie. „Nu poți cățăra popândăul în copac”

Primarul din Cordăreni, Constantin-Cristian Dumitraș, vrea să planteze o pădure pe 60 de hectare ale primăriei care se află pe o arie naturală protejată. I s-a plâns și ministrului mediului, Mircea Fechet, de acest lucru. „Dușmanii” săi principali sunt popândăul, „spermophilus citellus”, și buhaiul de baltă cu burta roșie, „bombina bombina”, scrie Libertatea.

„Sunt silvicultor și zona nu arată ca una benefică popândăului”, a spus primarul pentru Libertatea. Sursele Libertatea de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate nu sunt de acord: „scrie negru pe alb că în aria respectivă nu poți planta copaci”. În zonă trăiesc între 35 și 60 de popândăi, conform Natura 2000.

Constantin-Cristian Dumitraș, primarul din comuna Cordăreni, vrea să transforme o fostă pășune în pădure, pe o suprafață de peste 60 de hectare. Însă acea zonă din comună este arie naturală protejată, situl Natura 2000 ROSCI0317 Cordăreni – Vorniceni fiind constituit în ianuarie 2021 pentru a proteja populațiile de popândău, „spermophilus citellus”, și buhai de baltă cu burta roșie, „bombina bombina”.

„Rezervația se supune unui regulament. Aria protejată e înființată de mai mult de 15 ani, pentru popândău și broasca roșie de câmp bububu (n.r. – sic, se referă la buhaiul de baltă cu burta roșie), care nici nu cred că mai există pe la noi, era la bălțile care ieșeau primăvara pe câmp. S-a promis că vor fi beneficii și pentru proprietarii de acolo. Dar apoi a venit un regulament direct aprobat și nu am voie să plantez copaci, să dai cu îngrășământ ca să ai recoltă mai mare, totul pentru protejarea speciei. Dar acolo terenurile sunt degradate, animalele au scăzut ca număr, nu poate fi doar pentru pășunat: era un teren propice pentru împădurire, nu cred că se poate face altceva”, a spus Constantin-Cristian Dumitraș.

Acesta arată că a discutat la Agenția pentru Protecția Mediului la Botoșani și la Ministerul Mediului, iar răspunsul a fost clar: orice se face în zona respectivă nu poate ieși din sfera regulamentului ariei protejate.

„Cei de la Botoșani mi-au spus să merg să strâng gunoaiele din zonă, că oricum vor să mărească aria”, se plânge primarul.

Constantin-Cristian Dumitraș i s-a plâns ministrului mediului, Mircea Fechet, atunci când a venit, la final de octombrie, la Botoșani. Conform presei locale, ministrul a părut că înțelege și simpatizează cu problema din Cordăreni, promițând că îi va ruga pe cei de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate să verifice și să îndrepte situația.  Sursele Libertatea spun însă că nu au ce verifica suplimentar: regulamentul e clar, nu pot fi plantați copaci.

Primarul se declară revoltat, fiindcă, spune el, este de profesie silvicultor și știe „ce înseamnă să împădurești o zonă și să protejezi o specie”. El spune că din cele 100 de hectare pe care este aria protejată pe teritoriul comunei, 40 sunt ale sătenilor, care se plâng și ei că nu pot pune îngrășăminte și nu pot să profite de proprietatea lor. „Dacă e la dispoziția ANANP, să îl cumpere sau să îmi dea o redevență, să aibă oamenii din ce trăi. Nici nu mai sunt popândăii aici, au migrat mai jos, că au nevoie de apă, este o zonă cu un izvor care alimentează regiunea și am făcut niște adăpători pentru animale. Sunt acolo și au migrat spre iazul de la Cordăreni: dacă ar fi acolo zonă de protecție nu ar deranja pe nimeni”, a spus primarul.

Cei de la ANANP explică însă că, dacă se va constata că animalele au migrat, nu se mută după ele și aria de protejare, ci se extinde să includă și noile teritorii. „Dacă asta spune primarul, vom verifica, dar este în defavoarea sa, pentru că aria va deveni mai mare”, au spus cei de la Arii Protejate. Conform site-ului Natura 2000, în zona protejată trăiesc între 35 și 60 de popândăi. „Nu poți cățăra popândăul în copac”, conchid cei de la ANANP.

One thought on “Primarul din Botoșani care nu poate împăduri un teren de 60 de hectare din cauza popândăului și a buhaiului de baltă cu burta roșie. „Nu poți cățăra popândăul în copac”

  1. Ce protejeaza romanii ? cainii mai – danezi ,ursii ,ciorile si acum si popandaii . Ciorile si graurii stiu de ce sant protejate ca sa mi manance primavara ciresele si toamna nucile dar popandaii ce foloase ne aduc ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *